Međunarodna upravljačka grupa, koju čini 25 država koje su priznale samoproglašenu kosovsku nezavisnost, na jučerašnjem sastanku u Beču, ocenila je da će „integracija svih zajednica, pogotovo celokupne zajednice kosovskih Srba u kosovsko društvo i dalje biti ključni izazov u obezbeđivanju održive budućnost i jačanja demokratije na Kosovu“.

Na sastanku kome su prisustvovali i međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt, koji je istovremeno i specijalni predstavnik EU na Kosovu, kao i kosovski premijer Hašim Tači, Međunarodna upravljačka grupa (MUG) „u potpunosti je podržala neophodnost ojačanih napora za severno Kosovo“ uzimajući u obzir Fejtove preporuke, koje „dalje treba razviti u konsultaciji sa relevantnim činiocima“.

MUG je pozvala „sve strane, uključujući Republiku Srbiju, da igraju konstruktivnu ulogu u ovom značajnom procesu kako bi se obezbedili bolji životni uslovi na severnom Kosovu“. Takođe je „pozdravljena namera Vlade Kosova da finansira projekte, čiji je cilj integracija pripadnika zajednice kosovskih Srba“, kao i „napori EU na severnom Kosovu“, navodi se u saopštenju MUG.

– Vlada Kosova dobila je snažnu podršku za angažovanja koja se tiču evropskih integracija, liberalizacije viza, a razgovarano je i o strategiji za sever – izjavio je posle sastanka MUG Melji Krasnici, portparol Vlade Kosova, prenose agencije.

Prema njegovim rečima, Tači je na sastanku govorio o rezultatima i izazovima na KiM, a Fejt je podneo izveštaj o sprovođenju plana Matija Ahtisarija. MUG je, kako se navodi u saopštenju sa sastanka, pohvalio „privrženost kosovskih vlasti potpunom i blagovremenom“ spovođenju Ahtisarijevog plana.

„Teritorijalni integritet Kosova je istinski povezan s regionalnom stabilnošću. Proširena regionalna saradnja je u najboljem interesu Zapadnog Balkana i njegove evropske perspektive. U tom cilju, MUG poziva Republiku Srbiju, Republiku Kosova i susedne zemlje da se angažuju u pragmatičkom dijalogu po pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući i konstruktivno učešće na regionalnim forumima“, ističe se, između ostalog, u saopštenju.

Prištini je preporučeno da „hitno učini dalji napredak u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, u poboljšanju administrativnih kapaciteta i uspostavljanju vladavine zakona, uključujući i severno Kosovo“.

Preusmeravanje Fejtovih aktivnosti

MUG je juče odlučio da njen „međunarodni civilni predstavnik sada treba da se preusmeri aktivnosti sa podrške uspostavljanju institucionalnog okvira Kosova na nadgledanje sprovođenja“. Kako se navodi u saopštenju Fejtova ovlašćenja ostaju važan deo tog nadgledanja, dok je što se tiče organizacionih pitanja, usvojen plan po kom bi Fejt trebalo da „započne s rebalansom internih struktura“. Prištinski politički analitičari očekuju smanjenje i postepeno zatvaranje Međunarodne civilne kancelarije, na čijem je čelu Piter Fejt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari