Republičko tužilaštvo pokrenuće krivični postupak protiv osoba koje su delile uvredljive letke ispred Skupštine Srbije, zbog širenja govora mržnje, ukoliko utvrdi da postoje elementi za pokretanje procesa – kaže za Danas portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

Aktivisti udruženja građana „Naši“ iz Aranđelovca i Srpski narodni pokret „1389“ juče su u 11 sati ispred parlamenta podelili nekoliko stotina letaka i plakata protiv usvajanja zakona protiv diskriminacije, „kojim se promoviše i pospešuje pederastija“, kako se navodi u saopštenju ovih organizacija.

I poslanici Srpske radikalne stranke juče su u parlamentu delili i za skupštinskom govornicom pokazali plakate na kojima je prikazan aktivista nevladine organizacije Kvirija Boban Stojanović, koji je snimljen u donjem vešu i kratkim crnim pantalonama, ali i predstavljen u mantiji monahinje. Takođe, na plakatima su natpisi u kojim se zakon o zabrani diskriminacije naziva „pederskim“ i navodi da je Kvirija iz budžeta Srbije finansirana sa 256.500 dinara.

„Dok Srbe otpuštaju, pogledajte koga finansiraju Boris Tadić i Vlada Srbije“, napisano je na jednom od plakata sa Stojanovićevim fotografijama. Takođe stoji da je Ministarstvo kulture na nedavno održanom konkursu za projekte u oblasti informisanja dodelilo 256.500 dinara internet sajtu te organizacije. Na podeljenom plakatu piše da Kvirija na „najgori mogući način blati Srpsku Pravoslavnu crkvu“, „Dok Srbe otpuštaju pogledajte koga finansiraju Boris Tadić i Vlada Srbije“ i „ Da li su ovo demokrate obećavale pre izbora“.

Boban Stojanović kaže za Danas da su njegove fotografije predstavnici tih organizacija skinuli sa sajta Fejsbuk i dodaje da one mogu individualno da utiču na nečije mišljenje, ali da njihov sadržaj ne krši ni zakone, ni Ustav Srbije.

On podseća da ovo nije prvi put da se pojavljuju plakati s njegovim likom, koji pozivaju na govor mržnje i da su to aktivisti Kvirije već prijavljivali policiji, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i zaštitniku građana.

– Policija je istražila ceo slučaj i zaključila da postoji rizik, kao i da bi trebalo pokrenuti krivične prijave, ali nam je javni tužilac rekao da bi najbolje bilo da „isključimo“ kompjutere i mobilne telefone i zaboravimo na to – ukazuje Stojanović.

Prema njegovim rečima, blogovi na sajtu B92 koji aktivisti ove dve organizacije opisuju u svom saopštenju kao ismevanje vere i religije gej populacije, ne pozivaju na govor mržnje niti na nasilno delovanje protiv crkava i verskih zajednica. Kako dodaje, svako ima pravo da izražava svoje mišljenje, sve dok ne podstiče nasilje nad pojedincem ili grupom.

Goran Miletić iz Helsinškog odbora za ljudska prava kaže za Danas da deljenje letaka s likom Bobana Stojanovića i pozivanje na neusvajanje antridiskriminacionog zakona ima veću težinu, jer su to podržali poslanici SRS.

– Nedopustivo je da se u demokratskom društvu jedna osoba poziva na linč. To je krivično delo i policija i drugi nadležni organi bi morali da reaguju. Čini mi se da se u Srbiji čeka onaj momenat da pojedinac ili grupa bude napadnuta, pa da se reaguje – navodi Miletić.

On objašnjava da je sličnih slučajeva bilo u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, ali da su odgovorne osobe sudski procesuirane. Naš sagovornik smatra da neće biti većih protesta zbog zakona o zabrani diskriminacije, ali da će Koalicija protiv diskriminacije poslati pismo predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović da dozvoli svim poslanicima da govore o amandmanima na Predlog ovog zakona.

U saopštenju organizacija Srpskog narodnog pokreta „1389“ i „Naši“ navodi se da „ako država ne preduzme ono što mora, preduzeće u nekom trenutku građani, a to tada prestaje da bude institucionalna demokratija. Apelujemo na sve predstavnike Vlade, pozicije i opozicije, da će vernici SPC i ostalih priznatih religija učiniti sve, u pravom smislu značenja reči, da ne dođe do usvajanja ovog sramnog zakona“.

Aleksandar Martinović, poslanik radikala, rekao je novinarima da je SRS plakat dobila od udruženja „Naši“ i organizacije „1389“ i da su lascivne fotografije Stojanovića na njima dokaz da se ne radi o tome da zli i pokvareni fundamentalisti progone jadne i unesrećene homoseksualce već da se vodi otvoreni rat protiv SPC i svih tradicionalnih moralnih vrednosti. On je je kazao da nadležni organi treba da se pozabave ovakvim ponašanjem jer, kako je naveo, ovde nije reč o ljudskim pravima homoseksualaca, već su ugrožena prava svih religioznih građana u Srbiji, koji ne pripadaju samo SPC, već i drugim crkvama.

– Ovde je na delu gonjenje hrišćana – naglasio je Martinović.

Kako je kazao, SRS nema ništa protiv toga da se ljudi tako ponašaju u svojim sobama, ali je protiv toga da se to promoviše kao društvena vrednost.

Miroslav Markićević, poslanik Nove Srbije, tražio je da mu ministar kulture Nebojša Bradić odgovori zašto je za sajt organizacije Kvirija uplatio 350.000 dinara i da li je ministar bio u sukobu interesa kada je toj organizaciji dao novac, umesto da se tim sredstvima pomogne, na primer – invalidima.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ocenila je juče da je „stvar ukusa“ demonstriranje političkih poruka, pokazivanjem plakata kakvi su oni na kojima je predstavljen predsednik Kvirije. Ona je rekla da „možda nije primereno“, ali da je ona predsednica i onih koji na taj način iskazuju političke poruke i onih koji takvo ponašanje osuđuju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari