Ta osoba je istraživanjem na internetu, a i preko svojih kontakata, došla do saznanja da se radi o formiranju ili obnovi neke vojne jedinice rezervista u Požarevcu u slučaju rata – rekla je za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Prema njenim rečima, muškarac, čiji identitet ova NVO želi da zaštiti, u pismo je naveo da ne želi i neće da bude deo ratne rezerve, većhoće da ostvari svoje ljudsko pravo da ne nosi oružje ni pod kakvim uslovima, a kamoli da ga neko „raspoređuje“ za potrebe rata.

U pismu, u koje je i Danas imao uvid, taj muškarac je naveo da se plaši novčane ili zatvorske kazne u slučaju neodazivanja pozivu. „Država koja, za sve godine mog detinjstva do sada, kada sam većodrastao čovek koji ima 31 godinu i planira porodicu, nije mi pružila uslove da sebi stvorim pristojan život, ima smelosti da traži da budem deo rezervista u slučaju rata. I pri tom mi preti finansijskom ili kaznom zatvora u slučaju da to ne želim. Ne znam da li me više obuzima strah ili ljutnja“, piše u pismu koje je dobio Helsinški odbor.

Takođe je navedeno da se ta osoba većobratila Kancelariji komesara za ljudska prava UN i beogradskom Centru za antiratnu akciju.

Ministarstvo odbrane Srbije, koje smo pitali da li je tačno da se formira ili obnavlja vojna jedinica u Požarevcu i koliko je poziva upućeno, kao i kakva prava ima osoba koja ne želi da se odazove ovom pozivu, do danas nije odgovorilo na naša pitanja.