Helsinški odbor za ljudska prava dobio je pismo od muškarca koji je pre par dana od Ministarstva odbrane Srbije dobio poziv za dobijanje ratnog rasporeda 5. oktobra 2011. godine.

Ta osoba je istraživanjem na internetu, a i preko svojih kontakata, došla do saznanja da se radi o formiranju ili obnovi neke vojne jedinice rezervista u Požarevcu u slučaju rata – rekla je za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Prema njenim rečima, muškarac, čiji identitet ova NVO želi da zaštiti, u pismo je naveo da ne želi i neće da bude deo ratne rezerve, većhoće da ostvari svoje ljudsko pravo da ne nosi oružje ni pod kakvim uslovima, a kamoli da ga neko „raspoređuje“ za potrebe rata.

U pismu, u koje je i Danas imao uvid, taj muškarac je naveo da se plaši novčane ili zatvorske kazne u slučaju neodazivanja pozivu. „Država koja, za sve godine mog detinjstva do sada, kada sam većodrastao čovek koji ima 31 godinu i planira porodicu, nije mi pružila uslove da sebi stvorim pristojan život, ima smelosti da traži da budem deo rezervista u slučaju rata. I pri tom mi preti finansijskom ili kaznom zatvora u slučaju da to ne želim. Ne znam da li me više obuzima strah ili ljutnja“, piše u pismu koje je dobio Helsinški odbor.

Takođe je navedeno da se ta osoba većobratila Kancelariji komesara za ljudska prava UN i beogradskom Centru za antiratnu akciju.

Ministarstvo odbrane Srbije, koje smo pitali da li je tačno da se formira ili obnavlja vojna jedinica u Požarevcu i koliko je poziva upućeno, kao i kakva prava ima osoba koja ne želi da se odazove ovom pozivu, do danas nije odgovorilo na naša pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari