Skupština Kosova usvojila je juče izjavu kojom podržava preporuke i paket rešenja budućeg statusa Kosova koji je predstavljen na sednici Savetu bezbednosti UN održanoj 3. aprila.
„Skupština Kosova pozdravlja izveštaj specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija koji je 26.

Skupština Kosova usvojila je juče izjavu kojom podržava preporuke i paket rešenja budućeg statusa Kosova koji je predstavljen na sednici Savetu bezbednosti UN održanoj 3. aprila.
„Skupština Kosova pozdravlja izveštaj specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija koji je 26. marta 2007. Savetu bezbednosti predao generalni sekretar UN i izražava veru da njegove preporuke predstavljaju pravično i izbalansirano rešenje u skladu s voljom naroda Kosova“, kaže se u izjavi.

Protest Samoopredeljenja

Aktivisti pokreta Samoopredeljenje organizovali su juče protest pred zgradom Skupštine Kosova u Prištini u vreme kada su poslanici usvajali deklaraciju o podršci predloga Martija Ahtisarija za status Kosova. Glavni moto protesta Samoopredeljenja bio je ‘’Skupština Socijalističke pokrajine Kosova, 28. marta 1989’’.

U izjavi je navedeno da Skupština Kosova prihvata i da se obavezuje da će u celosti ispuniti sveobuhvatni predlog sporazuma o statusu Kosova i ističe se da će te odredbe biti obavezujuće za Kosovo, pod pretpostavkom da je sporazum prihvatljiv za SB UN. Takođe se navodi da Skupština „bezrezervno podržava međunarodno civilno i vojno prisustvo na Kosovu, predviđeno sporazumom i obavezuje se da će po tom pitanju sarađivati i podržati to prisustvo na svaki način“.
Pre usvajanja izjave članovi pregovaračke delegacije Kosova na čelu s predsednikom Fatmirom Sejdiuom obratili su se skupštini, ističući da se proces utvrđivanja statusa Kosova, koji je vodio Ahtisari, uspešno okončava. Sejdiu je informisao Skupštinu o toku sednice SB UN koja je održana 3. aprila. Snažnu podršku izjavi Skupštine Kosova dali su i premijer Agim Čeku i članovi pregovaračke ekipe Kosova Hašim Tači i Veton Suroi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari