Administrativni odbor srpskog parlamenta na prvoj narednoj sednici doneće odluku o organizaciji rada skupštinskih službi, odnosno sektora. Donećemo i sistematizaciju rada po kojoj će se vrlo precizno definisati uslovi ko gde može da bude zaposlen, s kojom stručnom spremom i na kom radnom mestu, najavljuje Nenad Konstantinović, predsednik tog odbora.


Usvajanjem ovakve odluke trebalo bi da bude regulisana i kadrovska politika koja je do sada, reklo bi se, bila krajnje neuobičajena, pa su konobarice, kafe kuvarice i spremačice mogle preko noći da postanu referenti u stručnim službama parlamenta. Ovakvih slučajeva ima najmanje nekoliko, a zakonskih prepreka do sada nije bilo. Poslednji primer je Gordana Grahovac, kafe kuvarica iz skupštinskog bifea, koja je premeštena u Informativnu službu parlamenta, gde će praviti „pres kliping“ i pripremati novinarima materijale o zakonima u proceduri.

Za poslednjih nekoliko godina samo jedna osoba je zaposlena u Narodnoj skupštini preko javnog konkursa. Svi ostali konkursi su bili „interni“, a u nekim slučajevima nije ih ni bilo. Naime, onda kada zaposleni iz Uprave za zajedničke poslove budu primljeni u parlament na određeno vreme, konkurs nije potreban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari