Borba protiv korupcije bila je veoma važan deo dijaloga o viznoj liberalizaciji. Evropska komisija će, svakako, nastaviti da prati primenu uspostavljenog zakonskog okvira i to najpre u kontekstu izveštaja o napretku, kada će dati ocenu o tome kako se primenjuju doneti zakoni. Izveštaj Evropske komisije o napretku koji je Srbija postigla u integracijama, objavljuje se svake godine, krajem septembra ili početkom oktobra meseca, ocenila je u izjavi za Danas Milica Delević, direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije, komentarišući upozorenja čelnika Agencije za borbu protiv korupcije da bi zbog izmena zakona o korupciji, Evropska unija mogla doneti odluku da građanima Srbije ponovo uvede vizni režim.


– Zbog prava na duple fotelje, koje je ozakonjeno u Skupštini, građani Srbije bi mogli da izgube pravo na beli šengen, izjavio je Čedomir Čupić, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. On je pojasnio da je gubitak prava na putovanje bez viza jedna od mera kojima bi EU mogla da kazni Srbiju zbog nepridržavanja standarda na koje se ugovorno obavezala. Čupić kaže da će Agencija početkom septembra predati Ustavnom sudu Srbije na ocenu ustavnosti izmene Zakona kojima je ozakonjeno obavljanje više javnih funkcija. Istovremeno, Agencija će, prema njegovim rečima, tražiti i od međunarodnih organizacija da reaguju povodom kršenja Ustava.

– Ustav Srbije zabranjuje obavljanje funkcija u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti. Međunarodne organizacije kao što su Komisija Saveta Evrope za borbu protiv korupcije – GRECO, OEBS i Odeljenje UN za borbu protiv kriminala i korupcije, koje ćemo o ponašanju vlasti u Srbiji obavestiti, imaju mehanizme da je na to nateraju. Pogotovo što je borba protiv korupcije jedna od prioritetnih aktivnosti na koje smo se obavezali i prihvatili kao uslov za integracije sa EU, rekao je Čupić.

Laslo Varga, predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije ocenjuje da je problem nastao kao posledica mogućnosti različitog tumačenja Ustava.

– Jedino je Ustavni sud nadležan da ustanovi o čemu je reč. Taj zakon jeste bio uslov za ukidanje viza građanima, ali ovde je reč o nepreciznoj odredbi u Ustavu i faktičkom stanju koje je zatečeno nakon stupanja na snagu tog zakona. Ta odredba u Ustavu nije dobra, po mom ličnom uverenju, a činjenica je i da u mnogim zemljama članicama Evropske unije poslanici mogu biti istovremeno i predsednici opština, gradova, zaključuje Varga.

– Nema nikakve bojazni da će vizna liberalizacija biti ukinuta Srbiji. Izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, osnov tog zakona ni u jednom segmentu neće biti derogiran, a ne postoji ni strah da će se ovaj zakon loše sprovoditi. Naprotiv, izmenama i dopunama biće omogućeno njegovo lakše tumačenje i primena, ističu sa druge strane za Danas u Ministarstvu pravde i ocenjuju da su Čupićeve ocene prejake.

U Ministarstvu ocenjuju da su izmene i dopune Zakona u potpunosti u skladu sa međunarodnim standardima, prvenstveno Konvencijom Saveta Evrope i Konvencijom UN, kao i sa drugim relevantnim međunarodnim standardima u toj oblasti, o čemu će, kako navode, izvestiti ova tela tokom njihovih redovnih zasedanja.

Prema oceni pojedinih pravni stručnjaka, Ustav ne određuje organe autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave kao organe izvršne vlasti. Ovo proizilazi iz toga što Ustav u petom delu određuje uređenje vlasti, a nadležnosti i organizacija pokrajinske autonomije i lokalne samouprave uređeni su u sedmom delu Ustava – teritorijalno uređenje. Na taj način Ustav pravi razliku između organa vlasti i organa autonomne pokrajine i lokalne samouprave.

Tadić: Ne treba plašiti građane

Niš – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče u Nišu da je njegov politički stav da „treba da se ide ka ukidanju duplih funkcija“, ali da se ne može sve učiniti „u ovom vremenu“ već ići ka takvom cilju. On je rekao da „nije realan strah da će nam zbog duplih funkcija EU ukinuti bezvizni režim i da time ne treba plašiti građane“. Prema njegovim rečima, Srbija je dobila podršku evropskih institucija za ukidanje duplih funkcija „u najskorijem vremenu, odnosno do kraja mandata svih postojećih lokalnih administracija i pokrajinskog i republičkog parlamenta, rekao je Tadić novinarima prilikom obilaska fabrike „Jumis“ u Nišu.

Tadić je kazao i da shvata da građani Srbije nisu zadovoljni jer nema investicija i novih radnih mesta, ali da ideja o autonomiji jugoistočne Srbije još nije „iskristalisana“. Pitanje decentralizacije je od odlučujuće važnosti za Srbiju, ali svaranje novih autonomnih pokrajina ne donosi nova radna mesta, već i novu i veću administraciju, rekao je on, na molbu da prokomentariše istraživanje po kojem građani Niša žele za jugoistok Srbije status pokrajine. Z. M.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari