Srpska napredna stranka ne daje nerealna obećanja. Mi garantujemo uvođenje reda u javne finansije i kontrolu nad trošenjem javnih sredstava. Budžet primeren snazi privrede i građana, bolju naplatu poreskih prihoda, uštede u javnim nabavkama i uvođenje sive ekonomije u regularne tokove.

Za infrastrukturne projekte koje najavljujemo ne predviđamo kreditna sredstva – ističe za Danas dr Jorgovanka Tabaković, funkcionerka SNS, komentarišući apel Fiskalnog saveta političkim strankama da tokom izborne kampanje pokažu maksimalnu odgovornost i ne daju nerealna obećanja o eventualnim poreskim rasterećenjima ili povećanju rashoda.

Procene Fiskalnog saveta su da je situacija već dovoljno ozbiljna i da bi javni dug zemlje do kraja 2012. mogao preći 50 odsto BDP-a?

– Već je dostignut taj nivo. Stvarnost se retušira uvećavanjem BDP-a kako se ne bi primenile ograničavajuće mere koje su nepopularne u vreme izbora.

Na osnovu čega tvrdite da je vlada Mirka Cvetkovića najgora?

– Na osnovu pokazatelja svih relevantnih međunarodnih i domaćih organizacija o tome da smo na začelju po privrednom rastu, standardu, platama, a u vrhu po korupciji, nezaposlenosti, neatraktivnosti poslovnog ambijenta. Prazan novčanik, frižider, beznađe i strah su lična statistika koja je najuverljivija.

Da li je prezaduženost ono najgore što nas čeka u skorijoj budućnosti?

– Nezaposlenost, nepostojanje domaće industrije, nizak nivo izvoza, nasleđene rasipničke navike, demotivisanost za poljoprivrednu proizvodnju takođe su problemi koji traže hitna rešenja, pored prezaduženosti. Privreda koja radi, koja ima potencijal da vraća dugove, ima šansu. Bez domaćeg bankarskog sektora, bez razvojne banke koja bi finansirala strateške delatnosti, ali i kontrolisala namensko korišćenje kredita, izgledi nisu nimalo ružičasti.

Ima nagoveštaja da će se i Komercijalna banka, poslednja domaća banka, uskoro privatizovati?

– Privatizacijom Komercijalne banke završava se proces uništavanja bankarskog sektora Srbije i dovođenja stranih banaka na domaće tržište. Šta će to značiti za srpsku privredu, stanovništvo, ali i za NBS, procenite sami.

Ekonomista Aleksandar Stevanović tvrdi da su naprednjaci svoj predlog zakona o javnim nabavkama preuzeli iz Južne Koreje?

– Neobično je da gospodin Stevanović polaže autorsko pravo na pomenuto korejsko rešenje, koje je samo jedan deo obimnog zakona koji smo uradili i predložili parlamentu na usvajanje. Zakon sadrži i rešenja iz Britanije, pa to ne znači da smo mi autori toga. Predlog zakona o javnim nabavkama SNS ocenjen je u evropskim institucijama kao izuzetno kvalitetan, jer smo uvažili najbolju praksu, ali i primerili ga našim potrebama.

Koliko realno zvuče predizborna obećanja o novim investicijama i novim radnim mestima?

– Ako vas dva puta prevare istom pričom, krivica je vaša.

Kako gledate na stav DS da se sva energija u zemlji mora usmeriti na očuvanje radnih mesta?

– Kao priznanje nemoći. Obećali su 200.000 novih radnih mesta, a od 2008. godine preko 500.000 ljudi je ostalo bez posla. Ali i kao opravdanje za to što su neka preduzeća gurali u stečaj, a drugima povezivali staž i plaćali doprinose. A i jedni i drugi su građani Srbije… Naziv liste DS „Izbor za bolji život“ zvuči kao gruba šala onih koji su navikli da dobijaju nezasluženo. Obećavaju obećano i neispunjeno, tražeći još samo ovu šansu.

Zalažete se za pravnu državu u kojoj bogatima neće biti oprošteni svi gresi. Šta to znači?

– Stvorićemo uslove da odgovorni za zloupotrebe u privatizaciji budu sankcionisani, reformisaćemo neefikasnu partijsku birokratiju u državnoj i paradržavnoj strukturi. Ništa ne poništava slobodu pojedinca kao nedostatak novca za pristojan život.

Šta konkretno znače vaše tvrdnje da statistički podaci „ne lažu“?

– DS minus ne može da pretvori u plus. Matematika je neumoljiva i egzaktna nauka i zloupotreba statistike ima svoja ograničenja. Iako se BDP prikazuje uvećan, javni dug za poslednje četiri godine uvećan je za preko 6 milijardi evra, čime je probijena zakonska granica zaduženosti od 45 odsto BDP-a i statistički se prikazuje bez ikakvog iznosa kamate. Pad proizvodnje pratilo je dramatično obrušavanje životnog standarda. U proseku realno živimo najmanje za 10 odsto lošije nego pre tri godine, a stvarni pad životnog standarda kreće se oko 35 odsto.

Kakav utisak na birače ostavlja „rat saopštenjima“ DS i SNS?

– Da se DS-u ne sviđa ogledalo koje smo im pokazali. Oni vole ono svoje ogledalce iz bajke u kojem su najlepši. Za one koji su pratili naš rad, statističke podatke zvaničnih institucija, prozivke i kvalifikacije DS-a su bile pokušaj „farbanja snega u crno” i dokaz da se u nedostatku argumenata koriste uvrede.

Boris Begović kaže da ga baš taj rat saopštenjima nagoni da misli da je koalicija DS i SNS izvesna?

– Ne bih da pretpostavljam kojim se metodama došlo do tog zaključka. Smatram da bi u interesu javnosti bilo korisnije reći koji od podataka koji smo saopštili nije tačan i ponuditi dokaze kojima se bilo koji podatak osporava.

Da li su ovi izbori „biti ili ne biti“?

– Za najveći broj građana ovi izbori su pitanje opstanka i ostanka u ovoj zemlji. „Nikad nije bilo, da nekako nije bilo”, kažu u Vojvodini. Vlast mora da shvati da je smenjiva, kontrolisana i da odgovornost mora da važi za sve.

Kažete da se naprednjaci bore za jake institucije, a ne jake pojedince, ali čini se da i u vašoj stranci postoje samo jaki pojedinci?

– U pravu ste – čini se. To nije tako, ali tako izgleda iz najmanje dva razloga. Cenzura, poznata odavde do Evropske komisije, čini političku konkurenciju SNS nevidljivom. A država partijskog kapitalizma, partokratska – kako vlast samu sebe naziva, onemogućila je afirmaciju mnogih sposobnih, ali za vlast političkih nepodobnih.

Dačićevi izborni kostimi

Delite li mišljenje Ivice Dačića da MMF-u nije mesto u Srbiji, jer su „jadne zemlje kojima taj fond vodi finansijsku politiku“?

– Metamorfoze i „iznenađujuće“ izjave, priznanja, ljutnje, neočekivani predlozi i nacionalna preosetljivost deo su kostima koji se oblače u vreme izbornih kampanja. Verujem da finansijsku politiku vodi izvršna vlast, gospodin Dačić sa ostalima iz vlade. Dok aranžman sa MMF daje bonitet za zaduživanje i trošenje kredita, dobar je i poželjan, a sada kad stavlja primedbe pred izbore – postaje im nepoželjan.

Neukusno i ukusno

Kako ste shvatili Đilasovu konstataciju da DS treću na listi ima Ružicu Đinđić, a SNS Jorgovanku Tabaković?

– Delovalo mi je neukusno. Poređenje s bivšom suprugom gospodina Đilasa, gospođom Milicom Delević imalo bi smisla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari