Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh srpski Pavle juče se, posle dužeg boravka u banji Selters, pojavio u javnosti, na tradicionalnom čitanju Božićne poslanice Svetog arhijerejskog sabora SPC za medije. Patrijarh Pavle poželeo je „svima blagosloven praznik Rođenja Sina Božjeg“.
– Evo nas pred velikim praznikom Rođenja Sina Božjeg. Neka nam ovaj praznik bude na pomoć i opomenu da se i mi trudimo da budemo onakvi kao što bili naši preci kroz vekove i u doba slobode i doba ropstva pod Turcima. I ova poslanica treba da nas opominje i upućuje na taj veliki praznik i njegov smisao. Neka nam je svima blagosloven praznik Rođenja Sina Božjeg koji je došao na ovaj svet da nas uzdigne do carstva Božjeg, Carstva Nebeskog, onoga u kojem su naši sveti preci sad i u kojima i Bog i naš i njihov u vekove vekova. Amin. Bog vas blagoslovio i dobro vam darovao – poručio je patrijarh Pavle, uz tradicionalni božićni pozdrav „Hristos se rodi“.
U sedištu Srpske patrijaršije juče se nije znao raspored patrijarhovih božićnih bogosluženja, ali je saopšteno da će ponoćnu božićnu liturgiju, koju će direktno prenositi RTS, između 6. i 7. januara u Crkvi svetog Marka na Tašmajdanu služiti episkop hvostanski Atanasije (Rakita), vikar patrijarhov.
Predstojeće praznike patrijarhu Pavlu, svim arhijerejima, monaštvu, sveštenstvu, verskim službenicima i svim pravoslavnim vernicima koji Božić slave prema julijanskom kalendaru u zemlji i dijaspori, juče je čestitao Milan Radulović, ministar vera u Vladi Srbije. U ministrovoj čestici, između ostalog, naglašava se da praznik Hristovog Rođenja „podstiče i snaži obnovu vere u ljubav i pravdu Njegovog i našeg Oca, produbljuje samilost i ljudsku odgovornost za našu nemoćnu, napaćenu i ucveljenu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, budi ljubav za svakog čoveka bez razlike u veri i naciji, pojačava trudoljubive napore i blagosloveno požrtvovanje za dobro otadžbine Srbije, srpski rod, njegov opstanak, dostojanstvo, zdravlje i napredak“.