Prebrojani glasovi pristigli poštom i uslovni glasovi za ABK 1Sa ranijih izbora Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Kosova završeno je prebrojavanje glasova Alijanse za budućnost Kosova (ABK) shodno odluci Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP), a u skladu sa odlukom tog tela nastavlja se brojanje glasova sa 134 glasačka mesta, izjavio je portparol Valjmir Eljezi.

„Juče smo počeli sa brojanjem uslovnih glasova, a danas u podne smo završili sa brojanjem glasova koji su stigli iz inostranstva. Ovo je bila odluka IPŽP-a da se prebroje samo glasovi kandidata političkog subjekta ABK“, rekao je Eljezi u izjavi za medije.

Prema njegovim rečima, Centru za brojanje i rezultate započelo je brojanje glasova i sa biračkih mesta za koje je to tražio beni panel i sa sedam glasačkih mesta prema odluci CIK, tako da je u toku prebrojavanje glasova sa 141 glasačkog mesta.

Eljezi je najavio da će se i taj proces uskoro završiti.

Vrhovnom sudu Kosova žalili su se Inicijativa Adrijane Hodžić, kojoj odlukom IPŽP nisu priznati glasovi dobijeni u opštinama sa srpskom većinom.

Žalbe su uložili i Socijaldemokratska unija Dude Balja i partija Roma, koji zahtevaju da se ne priznaju i preostali glasovi za Inicijativu Adrijane Hodžić i Romani incijativu.

Vrhovni sud Kosova ima na raspolaganju 72 sata da odluči o svim žalbama.

Odluka Vrhovnog suda Kosova je konačna, a CIK je dužan da postupi po tim odlukama i potvrdi konačne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu od 14. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari