Institucije Kosova nisu protiv toga da bi s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije trebalo potpisati protokol o saradnji, već ne žele da to umesto njih radi međunarodna zajednica. Kosovska vlada je principijelno protiv sporazuma između Euleksa i srpskog MUP, jer internacionalni faktor time preuzima na sebe nadležnosti koje mu ne pripadaju i zbog toga što se time stvara privid da Kosovo nije nezavisna država, kaže za Danas Dukađin Gorani, politički savetnik kosovskog premijera Hašima Tačija.

 S druge strane, politički analitičar Škeljzen Maljići upozorava da se ponašanje vlasti u Prištini može objasniti i time da na Kosovu uskoro slede lokalni izbori, zbog čega Vlada postaje sve osetljivija na prigovore opozicije i stavove javnog mnjenja.

Političko-bezbednosni komitet Evropske unije saopštio je juče da pruža „veoma jasnu i potpunu podršku“ delovanju Euleksa na Kosovu i ozvaničenju tehničkog sporazuma s MUP Srbije o policijskoj saradnji i snažnom nadzoru administrativne linije Kosova. Ambasadori zemalja članica Unije u Političko-bezbednosnom komitetu naglasili su da je sporazum Euleks-MUP Srbije „ključan elemenat u bitki protiv organizovanog kriminala i da je od koristi za sve ljude na Kosovu“. Ambasadori EU su, takođe, „odlučno osudili i izrazili zabrinutost zbog vandalizma počinjenog prošle nedelje nad vozilima Euleksa u Prištini“ kada su, podsetimo, aktivisti pokreta Samoopredeljenje demolirali tridesetak džipova misije EU.

– Problem nastao oko potpisivanja protokola o saradnji MUP Srbije i Euleksa je tehničke prirode, jer Vlada Kosova mora biti potpisnik, a ne međunarodna zajednica. U načelu, reč je međudržavnom sporazumu, a Kosovo je nezavisna država. Ako Srbija neće da prizna Kosovo, to ne znači da mi kao država nemamo obavezu da preuzmemo sve nadležnosti koje iz naše državnosti proističu. Uostalom, imamo obavezu i prema 65 država u svetu koje su priznale našu nezavisnost – kaže za Danas savetnik Hašima Tačija Dukađin Gorani.

Gorani ističe da „Euleks nije isto što i Unmik, već je situacija potpuno drugačija nego što je bila ranije, jer je Kosovo danas nezavisna država“.

– Međunarodna zajednica je u više navrata prenebregavala kosovsku nezavisnosti kako bi što pre stigla do nameravanog cilja, a to su uspostavljanje bezbednosti i pravne sigurnosti na Kosovu. I mi smo na to pristajali. Ali, ovo je isuviše krupna stvar da bismo ponovo zatvarali oči. Beograd nije u stanju da jasno uoči i prihvati realnost – kaže Gorani.

Naš sagovornik ističe da mora biti pronađeno kompromisno rešenje kako bi sve strane bile zadovoljne, jer „tehnička pitanja mogu lako da prerastu u načelna“.

– Vlada Kosova ponaša se onako kako to od nje očekuje javno mnjenje i građani Kosova. Mi nismo nikada bili protiv saradnje i uvek smo bili prvi koji su zastupali prioritet razvijanja regionalnih odnosa, jer je reč o našem interesu – zaključuje Dukađin Gorani za Danas.

Prema rečima Škeljzena Maljićija, političkog analitičara iz Prištine, Vlada Kosova bila je izrazito operativna u smislu obezbeđenja uslova da se Euleks „instalira“ u punom kapacitetu.

– Prošlo je prilično mnogo vremena od proglašenja kosovske nezavisnosti i građani sada očekuju okončanje tog prelaznog perioda. Kako se izbori približavaju, kosovski političari postaju osetljivi na prigovore opozicije i očekivanja javnog mnjenja – ocenjuje Maljići za Danas.

On naglašava da kosovska Vlada traži od Euleksa kompromisan odnos, a ne uslovljavanja i da realizaciju onoga oko čega se može stvoriti problem ili odlože do daljnjeg ili pronađu kompromisno rešenje.

– EU mora da ima u vidu očekivanja javnog mnjenja, činjenicu da slede izbori, ali i nezadovoljstvo u vezi sa izuzimanjem Kosova iz procesa vizne liberalizacije. Brisel još nije izašao sa jasnom strategijom i to predstavlja dodatni problem – kaže Maljići.

On ukazuje da je neophodan pažljiviji balans u odnosima EU prema prištinskim i beogradskim vlastima. Kako ocenjuje, u poslednje vreme se može steći utisak da Brisel podilazi željama beogradskih zvaničnika, ne vodeći pri tom računa kakav to utisak ostavlja na kosovske građane.

Kako su ranije saopštili zvaničnici EU, „nesporno je da i sam Ustav Kosova daje pravnu snagu Euleksu da s MUP Srbije potpiše tehnički sporazum o nadzoru granične linije Kosova“, kao i da se na to mora gledati u regionalnoj dimenziji borbe protiv organizovanog kriminala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari