Nastavak sa 1. strane
Ustav Srbije, Zakon o izboru narodnih poslanika i Poslovnik o radu ne propisuju jasan rok u kojem mora da bude izabran predsednik Skupštine. U članu šest Poslovnika piše, međutim, da se „na prvoj sednici Narodne skupštine vrši potvrđivanje mandata narodnih poslanika, izbor predsednika, potpredsednika i članova radnih tela Narodne skupštine i imenovanje sekretara Narodne skupštine“.

Nastavak sa 1. strane
Ustav Srbije, Zakon o izboru narodnih poslanika i Poslovnik o radu ne propisuju jasan rok u kojem mora da bude izabran predsednik Skupštine. U članu šest Poslovnika piše, međutim, da se „na prvoj sednici Narodne skupštine vrši potvrđivanje mandata narodnih poslanika, izbor predsednika, potpredsednika i članova radnih tela Narodne skupštine i imenovanje sekretara Narodne skupštine“. Pošto nije određeno koliko ta prva sednica može da traje, ona po potrebi može da bude prekinuta posle verifikacije mandata poslanika i kasnije, u neodređenom roku, nastavljena.

Uteha

Za utehu onima koji u (ne)izboru predsednika Skupštine vide veliki problem nije zgoreg podsetiti da ni odlazeći saziv nije lako dobio predsednika. Tada najstariji poslanik Velimir Simonović (DSS), predsedavao je od 27. januara do 4. februara 2004. godine. Dragan Maršićanin (DSS) je 4. februara izabran za predsednika „na određeno vreme“. Vlada je formirana 3. marta, Maršićanin izabran za ministra, podneo ostavku na mesto predsednika parlamenta, a na tu dužnost je izabran kandidat G17 Plus Predrag Marković. Predsednik Skupštine s najdužim stažom u modernoj višestranačkoj Srbiji Dragan Tomić (SPS) izabran je za predsednika 1994. godine posle nekoliko ponavljanja glasanja.

Prema članu 101 Ustava rok za konstituisanje parlamenta je 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, a konstituisan je potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika. Član 104 Ustava propisuje samo da je predsednik Skupštine izabran većinom od ukupnog broja poslanika, a poslovnik propisuje da kandidata za ovo mesto može da predloži najmanje 30 narodnih poslanika.

DSS: Bićemo konstruktivni

Portparol DSS Andreja Mladenović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare demantovao medijske spekulacije o dogovorima o podeli ministarskih mandata i mesta predsednika Skupštine i direktora BIA, ističući da su jedini razgovori koje je „narodnjačka koalicija“ vodila o novoj vladi bili s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

– Nikakve druge razgovore nismo vodili. Sve ono što se spekuliše u medijima netačno je – tvrdi Mladenović, koji očekuje da će drugi krug stranačkih konsultacija o Vladi uslediti posle konstitutivne sednice Skupštine.

Prema njegovim rečima, DSS će imati konstruktivan pristup.

Od proglašenja konačnih rezultata izbora prošla su tek 4-5 dana te se, bar u konstituisanju vrhovnog zakonodavnog tela, ne može zameriti našim političarima da kasne. Na odluku donetu u vezi s potvrđivanjem mandata dopuštena je žalba Ustavnom sudu koji po njoj odlučuje u roku od 72 sata, navodi se u članu 101 Ustava i dodaje da potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika prestaje mandat prethodnog saziva skupštine
Do izbora predsednika sednici predsedava najstariji poslanik, a to će, prema najavama, biti nekadašnja glavna Miloševićeva bankarka Borka Vučić. Glavni odbor SPS zasedao je juče i odlučivao o listi svojih poslanika na kojoj će se skoro sigurno naći Borka Vučić. Ukoliko se to, ipak, ne dogodi sednicom će predsedavati Dragoljub Mićunović. Koliko dugo će neko od njih predsedavati zavisi od međustranačkih dogovora o formiranju nove vlade. Poslovnik o radu Narodne skupštine propisuje da predsedavajućem u radu pomaže po jedan, najmlađi, narodni poslanik s četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mesta i sekretar Narodne skupštine. Prema ustaljenom scenariju i načinu rada, na početku sutrašnje sednice, kojom će predsedavati najstariji poslanik-ca, biće konstituisana tročlana komisija koja će utvrditi verodostojnost rešenja RIK o dodeljenim mandatima. Pošto komisija utvrdi da su rešenja i podaci o poslanicima tačni, sledi glasanje o verifikaciji mandata.
Očekuje se da verifikacijom bude završen prepodnevni deo sutrašnje sednice na kojoj verovatno neće biti izabrani predsednik, potpredsednik, radna tela i sekretar Skupštine. Predsedavajući će za posle podne, verovatno za 15 sati, zakazati posebnu sednicu na kojoj će biti razmatran predlog rezolucije o Kosovu koji je izradio pregovarački tim, a koju bi prethodno trebalo da usvoji Vlada na vanrednoj sednici.
Kako će teći rasprava zavisi od dogovora koji bi trebalo da bude postignut na današnjim konsultacijama stranaka koje su ušle u parlament. Ukoliko se postigne dogovor da o rezoluciji i pregovorima o statusu Kosova govore predsednik Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica, predstavnici pregovaračkog tima i poslaničkih grupa, očekuje se da sednica bude završena istog dana. Ako do dogovora ne dođe, radikali podnesu svoj predlog rezolucije, a skupštinsku govornicu odluči da iskoristi i koalicija okupljena oko LDP, koja jedina u predlogu Martija Ahtisarija vidi mnogo prihvatljivih delova, sednica može da se pretvori „u igranku bez prestanka“. Po okončanju ove posebne sednice predsedavajući-ca zakazuje novu na kojoj bi trebalo da budu izabrani čelnici Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari