Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Iako lično smatra da nije vreme i za parlamentarne, on navodi da je stav njegove Srpske napredne stranke da bi se raspisivanjem tih izbora u februaru dobile četiri godine potpunog mira. Oni u SNS koji su za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora to zagovaraju kako bi 2022. godine zajedno bili održani predsednički, parlamentarni i beogradski izbori, naveo je Vučić dodajući da bismo imali vremena sve da uradimo za pristupanje EU. On je ovu poruku poslao i sa simbolično važnog mesta – gradilišta kompleksa Beograd na vodi.

Opozicija, ali i politički analitičari tvrde da Vučićevi argumenti u prilog raspisivanja vanrednih izbora treći put zaredom mogu da prođu samo kod tabloidno-zombiranih birača, ali ni kod koga drugog u zemlji i inostranstvu i da je toga svestan i sam Vučić i da je to možda jedini razlog zbog koga će odustati od izbora za novi parlament.

Komentarišući izjavu o „četiri godine potpunog mira“ u slučaju vanrednih izbora politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da je to jak argument, ali samo ako je predsednik siguran da u naredne četiri godine neće biti novih vanrednih izbornih ciklusa. On objašnjava da je tako nešto teško predvideti, naročito u zemlji u kojoj su česte razne političke turbulencije, te da je predsednik Vučić tako nešto izrekao više kao analitičar nego kao političar, ostavljajući sebi manevarski prostor da u jednom trenutku donese odluku koja je najsvrsishodnija. Prema Anđelkovićevom mišljenju, stvari se bitno menjaju ukoliko izbori budu raspisani sa fokusom na evropske integracije, to jest ukoliko budu predstavljali nekakav polureferendum o ulasku u EU.

– Ukoliko postoje dileme ili nekakve teške odluke koje državni vrh treba da donese na putu pridruživanja EU, pošteno je da se građanima Srbije to sada kaže, te da oni svoje mišljenje o tome pokažu na izborima. Građani bi trebalo da jasno pokažu da li su za ulazak u Evropsku uniju po svaku cenu ili ne, jer do sada o tome nije bilo izjašnjavanja – kaže Anđelković.

On podseća da još uvek nemamo odgovor na pitanje šta će biti zvaničan stav Srbije kada je u pitanju Kosovo, ali da postoje nagoveštaji da bi on mogao da se razlikuje od dosadašnjeg.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar i narodni poslanik, smatra da se Vučić ne dvoumi između argumenata SNS i svog stava, već da on lično ima dilemu da li na vanredne parlamentarne izbore treba ići. „Vrapci na grani znaju da odluke ne donosi SNS, nego odlučuje Vučić, i zato takve izjave i zaklanjanje iza stranke deluje pomalo komično. Argumenti koje on iznosi protiv parlamentarnih izbora nisu njegovi, jer o njima govori objektivna javnost i opozicija, a što se tiče argumenta o obezbeđenju četiri godine mira uz pomoć parlamentarnim izborima, ni to nije ništa novo. Vučić je iste argumente o miru i stabilnosti potezao i 2014. godine, ali i 2016. uoči tadašnji vanrednih parlamentarnih izbora. Treći put ići sa istim argumentom možda je dovoljno za tabloidno-zombirane birače, ali nije i za ostale ljude u zemlji i inostranstvu. Zato, imajući sve to u vidu ponavlja da je to argument SNS, a ne njegov, i zato tvrdi da je on skloniji da ne bude parlamentarnih izbora“, kaže Vukadinović. On dodaje da Vučić lično već dva puta nije izdržao četiri godine mira i stabilnosti, već je gurao zemlju u vanredne izbore.

I Boško Obradović, lider Dveri, smatra da smo bajku o obezbeđenju mira u zemlji slušali već dva puta.

„Izborni rezultat SNS bio je sve slabiji kako se odmicalo od 2012. godine. Za diktatora mir očigledno predstavlja odsustvo opozicije u Skupštini, što nije uspeo da ostvari ni 2014, a pogotovo ne 2016. ulaskom Dveri i DJB u skupštinske klupe. Ako parlamentarnih izbora bude, naravno da će razlog biti podrška beogradskim izborima, jer je SNS zajedno sa SPS i ostalim satelitima slabiji od opozicije u prestonici, ističe Obradović. On smatra i da je moguće da su Vučiću izbori izlazna strategija da ponovo proba da odloži „rok za predaju Kosova i Metohije“.

Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke, smatra da je Vučić „svestan da u Beogradu nema većinu, i istovremeno ubeđen da bi republičkom kampanjom uz zloupotrebu svih resursa kojima država raspolaže“ popravio rejting. Zato on, po lideru DS, razmišlja o novim parlamentarnim izborima. „Republički izbori bi Srbiju zakočili na sledećih devet meseci, a njemu eventualno omogućili da dobije bolji rezultat u Beogradu. Pošto ni dosad nisu donošene logične odluke, teško je predvideti koju će odluku sad doneti“, ističe Šutanovac.

Miroslav Aleksić, zamenik predsednika Narodne stranke, upozorava su u vreme SNS izbori uvek „raspisivani sa jednim jedinim ciljem da se kupi još neko vreme vladanja u Srbiji“. „Vučić je svestan da će jednog dana na naplatu doći manipulacije i laži kojima se služi i zato za njega obezbeđenje četvorogodišnjeg mira znači period u kome građani neće potpuno shvatiti sve laži kojima se on poslužio od broja nezaposlenih osoba, lažnog prikazivanja BDP, do lažnog povećanja plata i penzija. Za mene bi bilo iznenađenje da parlamentarnih izbora ne bude, zato što on mora da isporuči sve ono što je strancima obećao da će da uradi. Ostalo je da se promeni Ustav i da se Kosovo ispiše iz Srbije. On će na izbore verovatno ići pre svega toga, jer ne zna šta će se dogoditi i kako će građani primiti kada uradi sve ono što je obećao strancima“, ocenjuje Miroslav Aleksić.

Vučić najavio da se neće ponovo kandidovati za predsednika

Izjavu lidera socijalista Ivice Dačića da će beogradski izbori biti mera Vučićevog opstanka na vlasti, predsednik Srbije Vučić vidi kao poziv lidera socijalista da motiviše ljude da izađu na izbore. On, međutim, poručuje da se više neće kandidovati na izborima za predsednika Srbije, ali je pri tome uveren da će na tim izborima pobediti onaj koga on bude podržao u predsedničkoj kampanji.

„Neće građani više da glasaju za neradnike“, rekao je Vučić i dodao da „možda Dačić zna nešto što on ne zna, ali lokalni izbori su lokalni“.

Nisam čuo da Nikolić pravi stranku

Upitan da komentariše napise o tome da će bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić osnovati novu stranku i da li je možda sa Nikolićem o tome razgovarao, Vučić je rekao da tako nešto od njega nije čuo. „Nisam čuo tako nešto od njega – i ne verujem u to“, rekao je Vučić.

Smena vlasti u Kragujevcu 24. novembra?

Uprkos demantijima Veroljuba Stevanovića, lidera Zajedno za Šumadiju, glasine o njegovom skorašnjem povratku na vlast u Kragujevcu ne prestaju. Naprotiv, prema poslednjim spekulacijama, Stevanović bi na vlast trebalo da se vrati na sednici Skupštine grada, zakazanoj za 24. novembar. Do tada bi, navodno, predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić trebalo da prelomi, odnosno donese konačnu odluku o smeni Radomira Nikolića, sina bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, i potonjem izboru Stevanovića na gradonačelničku funkciju. Radomir Nikolić bi, kao što je Danas već pisao, prešao u Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom koji vodi njegov otac. Očekuje se da se na sednici 24. novembra raspravlja o rebalansu gradskog budžeta.