Čestitka Si Đinpinga upućena Vučiću povodom Dana državnosti Srbije

U čestitki koju prenoisi Pres služba Predsednika se kaže:

„Poštovani gospodine predsedniče,

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, dozvolite mi da u ime Vlade Narodne Republike Kine, kineskog naroda, kao i u svoje ime, Vama i prijateljskom narodu Republike Srbije uputim srdačne čestitke i lepe želje.

Sa zadovoljstvom konstatujem da se zajedničkim naporima odnosi Kine i Srbije poslednjih godina snažno razvijaju, međusobno političko poverenje neprekidno produbljuje, saradnja u svim oblastima nastavlja da se razvija, a sve to u istinsku korist naroda naših dveju zemalja. Pridajem veliku pažnju razvoju odnosa Narodne Republike Kine i Republike Srbije i spreman sam da sa Vama ulažem napore, da zajedno podstičemo sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije ka stalnom napretku, kako bi još više doprineli blagostanju naših dveju zemalja i dvaju naroda.

Dobrodošli ste da u aprilu ove godine učestvujete na Drugom forumu međunarodne saradnje „Pojas i put“ tokom čijeg trajanja ćemo se sastati u Pekingu.

Vašoj zemlji želim prosperitet, a narodu sreću i blagostanje“, navodi se u čestitki predsednika Sija.

Predsednik Vučić je zahvalio na čestitki i rekao da u Srbiji izuzetno cenimo kinesku državu i kineski narod. On je istakao da se raduje i divi uspesima Kine, koje, uz odgovornu politiku i snažno liderstvo predsednika Sija, postiže na unutrašnjem i međunarodnom planu. Predsednik Vučić je takođe rekao da ima veliko poverenje u predsednika Sija, jer, u razvoju bilateralnih odnosa naših dveju zemalja, iskreno poštuje nezavisnost Srbije.

Ambasadorka Čen je rekla da će predsednik Vučić tokom Drugog foruma međunarodne saradnje „Pojas i put“, ponovo imati priliku da sa predsednikom Sijem razgovara i o novim, konkretnim projektima bilateralne saradnje. Ona je prenela da Kina veoma ceni spoljnu politiku Srbije i njenu podršku, istakavši još jednom postulate kineske spoljne politike o poštovanju ravnopravnosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, i pravu svake zemlje da izabere svoj razvojni put.

 

Povezani tekstovi