Predsednik Srbije tražio izuzeće Tanje Fajon? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postavio je navodno izričit uslov Evropskom parlamentu za nastavak dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima pod okriljem EP – da Tanja Fajon ne bude deo pregovaračkog procesa, tvrdi se u političkim krugovima.

Ovu tvrdnju nismo uspeli da proverimo u Evropskom parlamentu zbog božićnih praznika po gregorijanskom kalendaru. Naši izvori tvrde da su u EP ovaj zahtev odbili.

Predsednik države i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, prema saznanjima Danasa, postavio je uslov da se iz dijaloga isključi Tanja Fajon, jer je nezadovoljan njenim učešćem u prethodnom krugu razgovora, pre svega zbog kritika koje je Fajon upućivala, posebno o izbornim uslovima na parlamentarnim i lokalnim izborima u junu 2020. godine.

Fajon kao predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU je i sa te pozicije pratila dešavanja u srpskoj politici.

Očekuje se da ponovo bude u evropskom timu za pregovore i kao predstavnica Socijalista i demokrata u EP, uz Vladimira Bilčika, izvestioca EP za Srbiju i poslanika vladajuće Evropske narodne partije.

SNS je, podsetimo, pridružena članica ENP.

Ako eventualno i dođe do izuzeća Fajonove, jer je ona nagoveštavala da želi da se bavi i drugim balkanskim zemljama, u tom bi slučaju njena poslanička grupa Socijalista i demokrata dala novog predstavnika za dijalog o izbornim uslovima.

Sagovornici Danasa na ovu temu ističu da vlast u Srbiji nema kapacitet da postavlja takve uslove, niti bi trebalo to da radi ukoliko iskreno želi pregovore.

Predsednik Srbije tražio izuzeće Tanje Fajon? 2

Milan Antonijević, predsednik Fondacije za otvoreno društvo koja je organizovala prvi krug međustranačkog dijaloga u Srbiji, ističe da se takvi uslovi, kao što su imena učesnika, ne smeju postavljati ukoliko se želi iskren dijalog.

– Ako ulazite iskreno u pregovore, takve uslove ne možete postavljati. Ne vidim mnogo prostora da takav zahtev bude i ispunjen a isključivost nas neće dovesti do dogovora ili bilo kakvog pomaka. EP ima svoju poziciju, govorimo o porodicama političkih stranaka koje se međusobno poštuju i uvažavaju i ne verujem da tu može nešto da se promeni, naročite ne pod pritiskom iz Srbije, istakao je Antonijević.

Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka za Danas ističe da je pitanje toga koga SNS želi u ovim pregovorima zavisi od toga šta vlast želi kao ishod razgovora.

– Za sada mi možemo samo da nagađamo šta SNS želi kao ishod i da li su spremni za neke ustupke opoziciji. Ovi pregovori neće krenuti od nule jer smo već imali postavljanje zahteva, koji su u najvećoj meri ostali neispunjeni, tu je locirano koji su problemi. Zato će biti neprijatnije za vlast ako u pregovorima budu učestvovali ljudi koji su već upoznati sa situacijom u Srbiji i imaju određni stav, a Tanja Fajon je klasičan primer te osobe. Neko drugi, iz porodice stranaka koje su ideološki bliske naprednjacima može imati drugačiji uticaj, objasnio je Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari