Predsedništvo: Paradu nemamo u kalendaru događaja 1Foto: FoNet Zoran Mrdja

Ni mi u planu rada nemamo ubeleženu vojnu paradu za Dan oslobođenje. Bojim se da su u pitanju neke neproverene informacije, navela je juče za naš list Stanislava Pak Stanković, savetnica predsednika Srbije Tomislava Nikolića, uz savet da je najbolje da pitamo u Ministarstvu odbrane da li Vojska Srbije sprema paradu.

I u Vojsci Srbije nam je rečeno da za sada nisu dobili bilo kakvo naređenje o pripremama za ceremoniju.

„Odluku o vojnoj paradi donosi Vlada Srbije. Kakva će proslava 20. oktobra biti zaista ne zavisi od Vojske Srbije. Mi ćemo svakako učestvovati u proslavi, ali na koji način ćemo biti angažovani još ne znamo. Da li će to biti egzercir garde ili parada, još ne znamo. Uostalom Vojska učestvuje u proslavi svih značajnijih datuma od polaganja venca do parade. Na koji način će biti angažovana Vojska odlučiće Vlada Srbije“ , rečeno je juče Danasu u Ministarstvu odbrane, uz primedbu da premijer Srbije Aleksandar Vučić nije spominjao vojnu paradu.

Premijer je, da podsetimo, gostujući nedavno na javnom servisu RTS, rekao da će ovogodišnji Dan oslobođenja prestonice biti obeležen svečanije nego inače i u znaku Vojske Srbije.

„Građani će uskoro moći da vide proizvode naše domaće industrije. Oni će na naš ponos prvi put biti predstavljeni najverovatnije 20. oktobra. Reč je o „lazaru 3“, „norama“ i drugim sredstvima. Srbija više nikada neće biti slaba kakva je bila – rekao je Vučić gostujući na RTS.

Na pitanje može li Vojska Srbije za kratko vreme da pripremi paradu, ukoliko Vlada Srbije odluči da će je biti, sagovornik Danasa iz Ministarstva odbrane kaže da je vojska uvek spremna, ali i da se u praksi parade pripremaju znatno duže. U ovom ministarstvu nam je rečeno i da bi ministar Aleksandar Vulin morao da zna da li će parade biti, jer je on na čelu tela nadležnog za obeležavanje istorijskih datuma. Iz Vulinovog Ministarstva za rad juče se niko nije oglasio na ovu temu.

Pojedini mediji juče su objavili da će Dan oslobođenja Beograda, 20. oktobar, biti obeležen vojnom paradom, a da će na defileu biti predstavljeni novi ruski helikopteri, pešadijsko naoružanje, rakete, oklopna vozila. Prema pisanju medija, počasni gost na paradi mogao bi da bude i predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev. Podsetimo, pre dve godine, 17. oktobra, organizovana je vojna parada čiji je gost bio ruski predsednik Vladimir Putin. Međutim, sada zvanični Beograd ne saopštava detalje posete Medvedeva. Naš list je izvestio da ruski premijer u Beograd dolazi najverovatnije ranije, početkom oktobra, i da će možda prisustvovati nekom od događaja tokom manifestacije Dani Moskve u Beogradu od 3. do 8. oktobra. Međutim, nije isključeno da će u okviru posete biti organizovan i neki događaj posebno vezan za oktobarske istorijske, ali i na kome će možda biti izložene makete ruskog oružja, koje bi Srbija trebalo da nabavi od Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari