Objavljena imena ministara - Čomić, Momirović, Kisić Tepavčević, Selaković... 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Mandatarka za sastav Vlade Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke Ana Brnabić izjavila je danas da će ministar spoljnih poslova biti Nikola Selaković, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i odbrane Nebojša Stefanović.

Na čelu novog ministarstva za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog biće Gordana Čomić, na čelu ministarstva za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, a ministar za brigu o selu biće Milan Krkobabić.

Ministarstvo kulture i informisanja vodiće Maja Gojković, ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija vodiće Tatjana Matić, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović, finansija Siniša Mali i privrede Anđelka Atanasković, dok će na čelu ministarstva poljoprivrede biti Branislav Nedimović, a energetike i rudarstva Zorana Mihajlović.

Zaštitu životne sredine vodiće Irena Vujović, na čelu ministarstva pravde biće Maja Popović, resor državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, ministarstvo za evropske integracije Jadranka Joksimović, zdravlja Zlatibor Lončar, omladine i sporta Vanja Udovičić, dok će prosveta pripasti Socijalističkoj partiji Srbije.

 

Ružić ministar prosvete?

Najozbiljniji kandidat za ministra prosvete je potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Branko Ružić, preneli su danas beogradski mediji.

Kako su navele Večernje novosti, konačna odluka znaće se danas posle sednice organa stranke.

Blic je preneo da će Ružiću po svoj prilici pripasti i mesto potpredsednika Vlade, kao i da će socijalisti dobiti priliku da imenuju i najverovatnije direktora jednog javnog preduzeća.

Ružić je do sada bio ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Vučić: Vlada kontinuiteta

Predsednik Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da predlog za sastav Vlade Srbije nije usvojen jednoglasno na sednici Predsedništva SNS. On je rekao da su bilo dva glasa protiv i jedan uzdržan.

Vučić je novinarima posle sednice Predsedništva kazao da će ovo biti vlada kontinuiteta, a da je stranka zahtevala da se zemlja bori sa organizovanim kriminalom i korupcijom, jak ekonomski rast i da je jedan od prioriteta Vlade evropski put Srbije.

Objavljena imena ministara - Čomić, Momirović, Kisić Tepavčević, Selaković... 2
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

On je rekao da je Tomislav Momirović na čelu ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za neke iznenađenje, ali da je on bio tvrd pregovarač, kada se pregovaralo o minimalnoj zaradi i da je postavljen da bude jak pregovarač po važnim pitanjima, poput infrastrukture.

Vučić je rekao da su na njegovo insistiranje u vladi dve žene izuzetne energije koje ne dolaze direktno iz vrha SNS, te naveo da je Anđelka Atanasković osoba koja dolazi direktno iz privrede.

Objavljena imena ministara - Čomić, Momirović, Kisić Tepavčević, Selaković... 3

Što se tiče Gordane Čomić, Vučić je rekao da se nikada ni u čemu nisu slagali.

„Razgovarao sam prvo sa Anom, pa sa Čomić, da li može da pomogne sa svojim proevropskim iskustvom“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da će Bratislav Gašić ostati na mestu direktora Bezbednosno-informativne agencije, kao i da će novi generalni sekretar predsednika biti dosadašnja direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, čiju će kancelariju kroz ministarstvo preuzeti Gordana Čomić.

Mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je uverenje da ona i kandidati za ministre jedva čekaju da svoje planove predstave Skupštini Srbije.

Vučić je rekao da je neophodno da se održi Skupština SNS kako bi se uradila temeljna rekonstrukcija u stranci u kadrovskom smislu.

Nova vlada imaće 21 ministarstvo, uključujući i tri nova – za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, za brigu o porodici i demografiju i za brigu o selu.

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrana nova vlada, prema ranijim najavama, trebalo bi da bude održana u sredu, 28. oktobra.

Paralmentarni izbori održani su 21. juna, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić mandat za sastavljanje nove vlade poverio je aktuelnoj premijerki Ani Brnabić 5. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari