Predstavićemo Mekalisteru realnu sliku o protestima 1Fabrici i Mekalister Foto: Beta/Miloš Miškov

Očekujemo otvorenu razmenu mišljenja i predstavljanje realne slike o protestima u Srbiji, razlozima za njihovo održavanje, kao i o potrebi brzog rešavanja problema u našoj državi, u domenu bezbednosti, slobode medija i institucija i slobodnih izbora.

To je rekao za Danas Borko Stefanović, lider Levice Srbije i jedan od osnivača Saveza za Srbiju, odgovarajući na pitanje šta očekuje od sutrašnjeg sastanka opozicije sa članovima Delegacije Evropskog parlamenta, koja od juče boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, a na čijem čelu je Dejvid Mekalister, šef Spoljnopolitičkog odbora i izvestilac za Srbiju EP.

Stefanović ukazuje da će ti razgovori biti „prilika da gospodin Mekalister dobije pravi uvid, bez propagande, o stanju u Srbiji i u našu opredeljenost da uvedemo u Srbiju civilizacijske i demokratske prakse Evrope“.

Dragan Đilas, takođe jedan od osnivača SZS, izjavio je juče da će u ime Saveza na sastanak sa evroparlamentarcima pored njega ići i Borko Stefanović i Nebojša Zelenović. Đilas je precizirao da Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, koja je takođe deo SZS, neće učestvovati u tim razgovorima zbog posete Sjedinjenim Državama.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, na današnji sastanak pored predstavnika SZS pozvan je i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, a funkcioneri SDS Marko Đurišić i Goran Bogdanović sinoć su se u Skupštini Srbije sastali sa Delegacijom EP u svojstvu zamenika predsednika skupštinskih odbora. Đurišić je za naš list uoči tog sastanka izjavio da će evroparlamentarcima preneti da je „u mandatu ovog saziva EP Srbija nazadovala kada je reč o slobodama građana, (Fridom haus), nazadovala u borbi protiv korupcije (Transparensi internešenel) kao i da su ekonomske reforme od Srbije napravile zemlju sa četvrtinom stanovništva ugroženog siromaštvom (Ujedinjene nacije) i najvećim jazom između bogatih i siromašnih“.

– Pitaću ih, takođe, dokle će podržavati takvu politiku Aleksandra Vučića, jer je zbog svega toga danas manje ljudi želi Srbiju u EU nego što je to bilo pre pet godina, rekao je Đurišić.

Pored Mekalistera, u delegaciji EP su poslanici Elmar Brok, Nina DŽil, Arne Lic, Rihard Čarneški, Igor Šoltes i Jaromir Kohliček. Evroposlanici će nakon Beograda otići u dvodnevnu posetu Prištini. Uoči dolaska u Beograd, Dejvid Mekalister je poručio: „Potrebno je da podržimo Srbiju i Kosovo u izgradnji snažnih demokratskih institucija koje će se držati vladavine prava, što će omogućiti i jačanje civilnog društva. Izvan svega, potrebno je da ostvarimo dobrosusedske odnose između svih država u regionu, na osnovu nedavnog uspeha u Severnoj Makedoniji.“

Očekuje se da evroparlamentarci danas obrate javnosti na konferenciji za novinare.

Pozvan i Sergej Trifunović

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović jedini je od predstavnika opozicije, osim Saveza za Srbiju, pozvan na sastanak sa delegacijom Evropskog parlamenta i izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, saznaje FoNet. Međutim, Trifunović nije u mogućnosti da se odazove pozivu jer je u inostranstvu zbog poslovnih obaveza, rečeno je FoNetu u PSG. U Demokratskoj stranci Srbije potvrdili su da nisu pozvani na sastanak, ali ističu kako ne bi išli ni da su dobili poziv. „Strane diplomate primamo isključivo u sedištu stranke“, rekao je predsednik DSS Miloš Jovanović za FoNet.

Poziv nisu dobili ni predstavnici Liberalno-demokratske partije, dok su u pokretu Dosta je bilo (DJB) za FoNet rekli da za razliku od prethodnih sastanaka ovaj put nisu pozvani.

Sa predsednikom o pozitivnom okruženju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je razgovarao sa evroparlamentarcima o evropskom putu Srbije, reformama i situaciji u regionu. Kako je saopšteno, tema razgovora bio je i problem u dijalogu između Beograda i Prištine, a Vučić i Mekalister su se saglasili da je „neophodno ponovno uspostavljanje pozitivnog okruženja, kako bi bili stvoreni uslovi za nastavak dijaloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari