Predstavljena knjiga "Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra" Nebojše Vladisavljevića 1Foto: Siniša Obrenić

Penzionisani profesor Fakulteta političkih nauka Milan Podunavac je govoreći na promociji knjige „Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra“ njegovog kolege Nebojše Vladisavljevića istakao da autor obrađuje političku dinamiku Srbije u kontrastu između demokratskog potencijala devedesetih i dramatičnog pada demokratije poslednjih godina.

– Nova politička elita koja je došla na krilima demokratske revolucije imala je najpovoljniji ambijent, da u vrlo snažnom pokretu političke participacije građana, posadi prve ključne principe nove Srbije. Takve šanse se društvima ne javljaju često, možda jednom u sto godina. Ova knjiga pokazuje kako se desilo da političko društvo Srbije, jednu takvu šansu, nažalost, ne iskoristi, kazao je Podunavac.

Đorđe Pavićević, profesor FPN-a je dobio veliki aplauz publike u prepunoj sali kada je rekao da će „dostignuća 5. oktobra prevazići i ovu vlast, ako prežive ljudi koji ovde žive“. Po njemu, Vladisavljević je u ovoj knjizi uspeo da, onoliko koliko to nauka maksimalno može, odgovori na pitanja „kako smo dospeli dovde“.

Bivši dekan FPN-a Ilija Vujačić je, kao jednu od vrednosti ove knjige, istakao činjenicu da je profesor Vladisavljević radio na njoj iz „uporednog“ polja.

„Nije posmatrao Srbiju kao studiju slučaja van različitih konteksta, već je posmatrao u kontekstu svega onoga što se događalo u procesu demokratizacije u svetu uopšte“, kazao je Vujačić dodajući da se autorova analiza bazira na ogromnom empirijskom istraživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari