Šef policijskog odeljenja Euleksa Rajner Kun potpisao je u petak protokol o tehničkoj saradnji Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, potvrdio je medijima portparol Euleksa Kristof Lamfalusi. Nezvanični izvori EU u Briselu prethodno su potvrdili da je potpisan protokol i da će original potpisanog dokumenta uskoro biti poslat u Beograd.

Kako je ranije najavljeno, čin potpisivanja sporazuma treba da se obavi razmenom pisama između Euleksa i MUP-a Srbije. Portparol Euleksa rekao je da je sporazum u ime MUP-a Srbije potpisao zamenik direktora policije Branislav Mitrović.

MUP Srbije je ranije već potpisao protokol, navode u kancelariji Euleksa i ističu da će on stupiti na snagu osam dana od današnjeg stavljanja Euleksovog potpisa na taj dokument. Sporazum je veoma značajan za to da se omogući da Srbija u potpunosti ispuni sve preostale uslove za odluku Saveta ministara EU da ukine vize srpskim građanima od 1. januara 2010. godine.

Sporazumom MUP Srbije-Euleks treba da bude zajamčena znatno stroža kontrola administrativne linije prema Kosovu, a time i osetno snažno pojačana borba protiv organizovanog kriminala. To je posebno važno za ministre unutrašnjih poslova članica EU i Evropsku komisiju. Na sastanku zvaničnika Evropske komisije i Komiteta za Zapadni Balkan EU juče u Briselu ocenjeno je da vlasti Srbije veoma uspešno rade na ostvarivanju uslova za ukidanje viznog režima EU za srpske državljane.

Protokol se odnosi na saradnju Euleksa i srpske policije u borbi protiv organizovanog kriminala i kontrolu granica i administrativne linije. Priština se do sada protivila sporuazmu navodeći da Euleksa nema pravo da potpisuje takve sporazume u ime Kosova. Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić objasnio je da je reč je protokolu o policijskoj saradnji i da u „njemu nema ni jedne jedine rečenice koja se tiče politike“. „Reč je o protokolu koji će regulisati saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, ilegalne trgovine narkoticima i svim drugim vidovima prekograničnog kriminala i kriminala preko administrativne linije“, kazao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari