Da li izjava šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića da Srbija neće unapred reći ’ne’ nijednom rešenju za Kosovo, uz ograđivanje da se to ne odnosi jedino na „jednostrano proglašenu nezavisnost“, predstavlja nagoveštaj da bi Beograd mogao, kao rezultat eventualnih novih pregovora s Prištinom, da prihvati kosovsku nezavisnost?

U Vladi Srbije isključuju mogućnost da bi eventualni novi pregovori Beograda i Prištine mogli da budu „paravan“ za pristanak Beograda da prihvati „novu kosovsku realnost“. Izvori Danasa tvrde da nezavisnost neće biti tema eventualnih pregovora, čiji bi cilj trebalo da bude omogućavanje normalnog života građana. Bilo bi glupo ući u pregovore da bi se formalizovali jednostrani potezi Prištine. Beograd ne namerava da pomaže kosovsku nezavisnost, tvrde u Vladi.

Dušan Janjić, koordinator Nove socijaldemokratije Srbije, smatra da eventualni pregovori Beograda i Prištine ne mogu dovesti do tihog priznavanja nezavisnosti KiM. Janjić ističe da je svako „priznavanje nezavisnosti bilateralni čin dve vlade“. Dušan Janjić, koordinator Nove socijaldemokratije Srbije, smatra i da razgovori o statusu – direktni, a ni indirektni, nisu u planu.

– Tehnički razgovori ne predstavljaju mehanizam koji može da dovede do priznavanja nezavisnosti. Tačno je da kod pregovora o tehničkim pitanjima ima stvari koje se tiču prethodnog priznavanja statusa, ali to je pitanje pameti, veštine i spremnosti pregovarača. Beograd bi, recimo, trebalo da razgovara i da prihvati nostrifikovanje univerzitetskih diploma s KiM i kosovske pasoše, ali da traži primenu rešenja koja se koriste u celoj Evropi, čime bi priznalo pravo građanima na slobodu kretanja i obrazovanja, ali ne i „državu“ koja im je izdala dokumenta, objašnjava Janjić za Danas.

On tvrdi da bi Beograd prihvatanjem tehničkih pregovora s Prištinom „smanjio pritisak koji na njega vrši međunarodna zajednica i kupio vreme da ojača svoju bezbednosnu i pregovaračku poziciju“. Prema Janjićevim rečima, tehnički pregovori bi „usporili dalje međunarodno priznavanje Kosova, kao i uslovljavanje ulaska Srbije u EU priznavanjem kosovske nezavisnosti“. Beograd bi, napominje Janjić, na tehničkim pregovorima mogao i da inicira decentralizaciju KiM, koju je SB UN tražio i pre plana Martija Ahtisarija, pa i regionalizaciju Pokrajine povezivanjem srpskih opština, što bi „verovatno bilo bolno za Prištinu i njeno shvatanje kosovskog suvereniteta“.

Janjić kaže da za sada niko ne pominje statusna pitanja, osim Beograda koji tu „priču forsira“ i u predlogu rezolucije za Generalnu skupštinu UN, pominjanjem „jednostrano proglašene nezavisnost KiM“. Koordinator SND savetuje državnim zvaničnicima da izostave tu formulaciju radi lakšeg usaglašavanja svih faktora u vezi s pregovorima.

Uprkos ocenama pojedinih analitičara i državnih zvaničnika da je Međunarodni sud pravde preformulisao pitanje Generalne skupštine UN o Deklaraciji o jednostrano proglašenoj nezavisnosti KiM, izbacivši reč „jednostrana“, Dušan Janjić tvrdi da MSP nije menjao pitanje. Prema njegovom tumačenju, MSP je u svom „odgovoru dokazao da proglašenje kosovske nezavisnosti nije bilo u potpunosti jednostrano, nego je oslonjeno na Rezoluciju 1244 SB UN i pregovore koje je vodio specijalni predstavnik UN Marti Ahtisari“.

Čedomir Jovanović, lider LDP, saopštio je juče da ova stranka insistira na zaokretu u kosovskoj politici zbog čega je potrebno povući rezoluciju u UN i u dogovoru sa svim parlamentarnim strankama napisati novu i predložiti je EU u cilju rešavanja svakodnevnih problema Srba na Kosovu.

Na granici mogućeg

Njujork – Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da se obezbeđivanje podrške rezoluciji Srbije u Generalnoj skupštini UN graniči sa nemogućim. On je najavio da će Srbija učiniti sve da uveri članice Svetske organizacije u ispravnost svojih stavova. Delegacija Srbije s Jeremićem na čelu imala je u Njujorku više od 40 bilateralnih konsultacija sa stalnim predstavnicima država članica UN. Šef srpske diplomatije je kao „neosnovane“ odbacio optužbe opozicije da je Srbija, odlukom da nastupi u Generalnoj skupštini UN, odustala od borbe u SB, gde ima podršku stalnih članica Rusije i Kine. „Nastup u Generalnoj skupštini, kakav god bio ishod glasanja, ni na koji način neće ugroziti poziciju Srbije u SB. Naprotiv, može samo da je ojača“, tvrdi Jeremić, a prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari