Poruke predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja predstavljaju važno ohrabrenje Srbiji u nastavku evropske integracije, ali i podsetnik na obaveze koje se moraju ispuniti na tom teškom putu – kaže za Danas Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, povodom jučerašnje posete nezvaničnog predsednika EU Beogradu.


Kako navodi naša sagovornica, izuzetno je pozitivno to što je Van Rompej, koji se juče sastao s najvišim srpskim zvaničnicima, rekao da Srbija ima punu podršku Brisela na putu ka članstvu u EU. „Dajući obećanje da će Unija ne samo politički, već i finansijski pomoći Srbiji u reformskim procesima, predsednik Saveta je ukazao da Brisel visoko valorizuje poteze koje je Beograd do sada preuzeo“, ocenjuje ona.

Joksimovićeva ističe da Van Rompejov dolazak, koji se podudario sa danom kada je Hrvatska postala članica EU, takođe pokazuje da nastavak normalizacije odnosa s Prištinom ostaje jedno od glavnih pitanja u agendi Brisela.

„EU s pravom sebi pripisuje deo zasluge za rezultate koji su od oktobra 2012. postignuti u briselskom dijalogu Beograda i Prištine. Nesumnjivo, biće ključno da se aprilski Sporazum o normalizaciji u potpunosti primeni, ali pitanje Kosova razmatraće se i posle toga“, komentariše Aleksandra Joksimović.

Predsednik Evropskog saveta rekao je nakon susreta sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem da EU ohrabruje državno rukovodstvo da nastavi reforme, pre svega u domenu vladavine prava i borbe protiv korupcije.

On je čestitao Vladi i građanima Srbije na otvaranju pristupnih pregovora, naglašavajući da se radi o važnom koraku. „Nadam se da će početak pregovora o članstvu u EU omogućiti Srbiji da se modernizuje i reformiše, kao i da privuče strane investicije i tako popravi stanje u ekonomiji“, izjavio je Van Rompej.

Dačić je naglasio da Srbija ima ambiciju da pregovore o članstvu završi brzo i kvalitetno i da želi da bude zemlja kojoj pridruživanje Uniji neće biti poklon nego nagrada zbog kvaliteta reformi.

„To je istorijski dan za Srbiju koji predstavlja preokret čitavog društva. Označiće početak našeg osposobljavanja i modernizacije, ali će biti i svojevrsna oznaka za kvalitet“, ocenio je Dačić. On se zahvalio Van Rompeju na ulozi koju ima u procesu evropskih integracija Srbije, kao i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, i naveo da ti pozitivni procesi neće doneti koristi samo Srbiji, već i celom regionu.

„Evropska budućnost Srbije je izvesna, a sve zemlje EU složne su u podršci reformama koje se sprovode u srpskom društvu“, rečeno je nakon sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa Hermanom van Rompejem. Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da je još jednom preneta poruka da su sve članice EU saglasne da pristupni pregovori počnu u januaru.

Predsednik Evropskog saveta je juče u kasnim poslepodnevnim satima otišao u Prištinu, gde se sastao s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i predsednicom Atifetom Jahjagom.

Bilt dva dana u poseti

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt dvodnevnu posetu Beogradu počeo je juče popodne sastankom s premijerom Ivicom Dačićem, a potom je razgovarao sa šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem. Bilta bi danas trebalo da primi i predsednik Republike Tomislav Nikolić.

U poruci na Tviteru po dolasku u Beograd, Bilt je napisao da je Srbija postigla značajan napredak po pitanju EU i Kosova, ali da je potrebna snažna ekonomska strategija, kako bi se podstakao ekonomski rast. „U suprotnom, postoji opasnost od nestabilnosti“, napisao je Bilt, koji će posle Beograda boraviti u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari