Pregovori o budućem statusu Kosova verovatno će biti nastavljeni i posle 10. decembra, ali ako se dopusti da se ode u „beskrajan proces“ to bi moglo da vodi novim neprijateljstvima u regionu, upozorio je jedan američki diplomata, prenosi briselski Internet portal „EUOBZERVER“ (EUOBSERVER.

Pregovori o budućem statusu Kosova verovatno će biti nastavljeni i posle 10. decembra, ali ako se dopusti da se ode u „beskrajan proces“ to bi moglo da vodi novim neprijateljstvima u regionu, upozorio je jedan američki diplomata, prenosi briselski Internet portal „EUOBZERVER“ (EUOBSERVER.com).
Zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Dejvid Krejmer je naglasio da bez obzira na to da li će o statusu Kosova biti odlučeno do 10. decembra ili posle, za šta smatra da je verovatnije, proces „ne može trajati zauvek“.
Govoreći o strahovima Moskve da bi proglašenje nezavisnosti Kosova izazvalo lančanu reakciju u drugim delovima sveta, Krejmer je rekao da Kosovo nije presedan.
On je ocenio da bi pitanje statusa Kosova, kao i druga pitanja koja se tiču odnosa Moskve i Zapada, moglo da bude tema predizbornih kampanja za parlamentarne i predsedničke izbore u Rusiji. Ipak zastoj u procesu rešavanja statusa Kosova bi bio opasan, ocenio je Krejmer i dodao da bi zastoj trebalo da se prevaziđe „pre nego kasnije“ zbog zabrinutosti da bi „beskrajan proces mogao voditi produžetku neprijateljstava koje niko ne želi da vidi“. Da bi se izbegla takva situacija, ocenio je Krejmer, možda će nakon 10. decembra biti potrebno rešenje „koje se neće sviđati svim stranama“.
– To je mogućnost – zapravo, mislim da je verovatno – rekao je Krejmer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari