Premijer ponovo prima građane u oktobru 1Foto: FoNet/Božidar Petrović

Premijer Aleksandar Vučić ponovo će primati građane u oktobru. Vučić za Danas kaže da će građani ponovo imati prilku sa njim da razgovaraju oko 11. oktobra i to u Nišu kada će biti održana sednica vlade u tom gradu.

Iako će nova vlada imati novinu u svom funkcionisanju, u vidu četiri tima za ostvarivanje prioritetnih ciljeva, kako Vučić za naš list navodi, sistem deliveri junit, uspostavljen tokom prethodne vlade, nastaviće sa svojim radom. Novi timovi za ostvarivanje prioritetnih ciljeva vlade, o čijem osnovanju je vlada juče juče donela odluku, biće zaduženi za povezivanje Srbije sa Evropom i svetom, za stvaranje ekonomskih prilika, za pružanje boljih usluga, kao i za zaštitu ljudskih prava i bezbednost. U vladi kažu da će uskoro biti određena i kadrovska rešenja za svaki tim, kao i plan i okvir rezultata.

Prvi neposredni susret premijera i građana koji imaju probleme koje su želeli da podele sa njim organizovan je 8. jula u zgradi vlade. Prijem građana počeo je u 5 i 30 sati ujutru a trajao je čitavih 12 sati. Za ragovor se prijavilo oko 5.000 ljudi. Vučić je tada kazao da je razgovarao sa 86 građana kao i da je suština tih sastanaka da se pokaže briga za obične ljude.

„Imao sam 86 sastanaka gde morate da čujete ljude i vidite šta su im zahtevi, želje, na šta se žale. To su zahtevi iz različitih oblasti a sastancima su prisutvovali i predstavnici više ministarstava i uspeli smo da nađemo rešenje za 35 stranaka, što je značajan procenat“, rekao je premijer. Prema njegovim rečima, najčešće postavljana pitanja bila su vezana za pronalaženje posla i lečenje članova porodica.

Kada je reč o sistemu deliveri junita (u prevodu „jedinice za isporuku“) on je formiran početkom prošle godine na osnovu nekadašnjeg modela rada kabineta britanskog premijera Toni Blera koji funkcioniše pomoću timova koji su zaduženi za povezivanje svih institucija koje su angažovane na istim projektima. Stručni timovi rade pri premijerovom kabinetu i izveštavaju ga o ključnim projektima. Osim timova, kako je Danas već pisao, sistem je zamišlje tako da ga koordiniše glavni koordinator u premijerovom kabinetu. Javnost o radu deliveri junita malo zna. Glavni čovek „deliveri junita“, podnosi svakodnevno izveštaje premijeru o tome šta se radi i kako napreduje posao na svim projektima koji su u realizaciji. Ono što je poznato za sada, jeste to da postoje timovi za reformu državne uprave, za infrastrukturu, poljoprivredu, privatizaciju državnih preduzeća, kao i za direktna strana ulaganja.

U Parizu sa Oladnom i Valsom

Premijer Vučić boraviće od 14. do 16. septembra u poseti Francuskoj gde će razgovarati sa predsednikom i premijerom Fransoa Olandom i Manuelom Valsom, kao i sa drugim visokim francuskim zvaničnicima, prenela je agencija Beta. Prema planu posete, Vučić će sa predsednikom Francuske Olandom razgovarati u petak, dok će sa premijerom Valsom razgovarati na večeri u četvrtak, 15. septembra. Premijer Srbije će u Parizu, na Univerzitetu Siens Po održati predavanje na temu „Stabilan Balkan kao uslov napretka Evrope“. Ministar policije Nebojša Stefanović potipisaće sa francuskim kolegom Bernarom Kaznevom, sporazum o saradnji i obići službe za prevenciju terorizma i za borbu protiv huliganizma.

Stojiljković: U EU nakon 2013

Profesor FPN Zoran Stojiljković, koji je i član pregovaračkog tima za poglavlje 19 koje se odnosi na socijalnu politiku, izjavio je da ne veruje ni u kakav termin za pristupanje EU pre 2023. Imate poglavlja koji su jaka i skupa, Naši ljudi misle da će se otvoriti granice zapošljavanja, ali neke zemlje mogu i tokom sedam godina da to onemoguće, rekao je Stojiljković za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari