Apostolski nuncije u Srbiji nadbiskup Orlando Antonini preneo je juče premijeru Aleksandru Vučiću poziv da poseti Vatikan, saopšteno je iz Vlade. U saopštenja se ne navodi čiji je poziv ambasador Vatikana u Srbiji preneo Vučiću, a o tim detaljima juče nisu želeli da govore ni u Vladi ni u Nuncijaturi.


U vatikanskim izvorima Danasu je nezvanično rečeno da za sada nema najava i signala da bi premijer Srbije bar do kraja godine mogao da poseti Vatikan, čak se ne isključuje ni mogućnost da je reč o neformalnom pozivu. U ovakvim situacijama, prema zvaničnom protoku, poziv stranim zvaničnicima upućuje Sveta stolica, vatikanski sagovornik za rang premijera je državni sekretar, što ne isključuje susret sa papom, koji kao šef države prima i predsednike i premijere.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, do jučerašnjeg susreta u Vladi Srbije došlo je na zahtev nuncija Antoninija, reč je o ranije odloženom razgovoru sa premijerom Srbije. Vučić se, kako je iz Vlade saopšteno posle prijema, zahvalio na nesebičnoj pomoći koju je Vatikan pružio Srbiji tokom poplava i obavestio nuncija o ostvarenom napretku u obnovi poplavljenih područja. Premijer Srbije rekao je da „ceni uravnoteženu poziciju Vatikana po svim regionalnim pitanjima i iskazao zahvalnost na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije“, ističe se u saopštenju.

Nuncije Antonini najavio je da će „Karitas“, međunarodna humanitarna organizacija Rimokatoličke crkve, nastaviti da pruža pomoć. Takođe je bilo reči i o nedavno potpisanom sporazumu i protokolu o saradnji Vatikana i Vlade Srbije u oblasti visokog obrazovanja i Narodne biblioteke i Apostolske biblioteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari