U petak je u Beogradu na VMA, posle duge i teške bolesti, preminuo Špiro Galović. Rođen u Lici, 1938, kao dete preživeo je ustaški masakr.


Završio je gimnaziju u Bjelovaru, a potom beogradski Pravni fakultet. Karijeru je počeo kao novinar: bio je glavni urednik Studenta, i spoljnopolitički urednik Mladosti. Nastavlja je kao političar, najpre u Skupštini Beograda, u koju je došao na izričit zahtev gradonačelnika Branka Pešića, a potom kao visoki partijski funkcioner u glavnom gradu i republici Srbiji. Predvodio je grupu tzv. drugog liberalnog talasa u srpskoj Partiji, koja se protivila dolasku Miloševića na vlast, i, kasnije, njegovoj pogubnoj politici. Na Osmoj sednici partijsko krilo Ivana Stambolića, kojem je pripadao i Galović, doživelo je poraz, što je bilo uvod u raspad Jugoslavije. Nakon Osme sednice do odlaska u penziju uspešno se bavio advokaturom.

Zbog intelektualnog stila u nastupima i odnegovane političke fraze smatran je političkim naslednikom Marka Nikezića, kojeg je Tito uklonio sa scene početkom sedamdesetih godina prošlog veka u obračunu sa srpskim liberalima. Svoje poglede, koji su smatrani za obrazac ozbiljnog političkog mišljenja, izložio je u knjizi „Govor i pogovor“, koju je izdao zagrebački Globus 1989. Bio je suzdržan prema javnim nastupima, ali su politički eseji i komentari koje je povremeno objavljivao uglavnom na stranicama Danasa, ostavljali velikog traga u javnosti. Prema ličnoj želji, biće sahranjen u Beogradu, u najužem krugu porodice i prijatelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari