– Manji broj izbeglica stigao je tokom jučerašnjeg dana najpre u šatorski kamp u Miratovcu, a potom su registrovani u Prihvatnom centru u Preševu. Humanitarci mogu samo da broje ulazak izbeglica iz pravca Makedonije koji preko Tabanovaca stižu u Srbiju na osnovu podeljenih humanitarnih paketa.

U Preševu je do juče kasno popodne podeljeno nešto više od 1.300 humanitarnih obroka, a taj broj obuhvata izbeglice koje su ovde registrovane u poslednjih trideset sati. Policijski izvori koji kontrolišu granicu na ovom delu balkanske trase potvrdili su za Danas da je uočena „pojačana prisutnost lažnih humanitaraca“.

Novinaru Danasa je u Miratovcu rečeno da su uočene „koordinacije lokalnog albanskog stanovništva“ sa „određenim još uvek nepoznatim licima sa Kosova“, koji nude za novac „sigurni prevoz ljudima preko Kosova u zemlje EU“.

Nezvanično je Danasu iz istog izvora potvrđeno da se „ekonomskim migrantima“ koji preko Makedonije uđu u Srbiju, na administrativnim prelazima sa Kosovom kod Bujanovca i Preševa obezbeđuje prolaz ka Prištini, odakle migranti dobijaju prevoz ka Crnoj Gori i BiH, a odatle ilegalno ulaze u Hrvatsku.

-Ne znam da li je otvorena nova druga trasa izbegličkog puta ka zemljama EU, ali primetno je manji prevoz lica ka granici sa Hrvatskom kod Šida – rekao je za Danas jedan od privatnih autoprevoznika koji je juče „dežurao“ u Preševu. Administrativna linija sa Kosovom, od Preševa do mesta Dobrosin udaljena je 20-ak kilometara. Reč je o brdsko planinskom području koje stvara „idealne mogućnosti“ za ulazak na teritoriju Gnjilana, a samim tim i odatle ka Prištini koja je na tridesetak kilometara kao aktuelno „centralna destinacija“ na novom izbegličkom putu ka zemljama EU.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari