Novcem izdvojenim iz budžeta vlade grada Moskve, uz tehničku pomoć nemačkih konstruktora i angažovanje Srba povratnika, u Ljugu kod Istoka i Blagači nadomak Đurakovca završena je 71 kuća za prognane Srbe iz ovih mesta kojima su juče u Osojanu svečano uručeni ključevi. Pre toga, novosagrađene i obnovljene kuće u Ljugu i Blagači obišle su delegacije grada Moskve s predsednikom Skupštine Vladimirom Platonovim na čelu i Koordinacionog centra Srbije za Kosovo i Metohiju koju su predvodili predsednik Sanda Rašković Ivić i Nenad Popović, šef ekonomskog tima za jug centralne Srbije i KIM.

Novcem izdvojenim iz budžeta vlade grada Moskve, uz tehničku pomoć nemačkih konstruktora i angažovanje Srba povratnika, u Ljugu kod Istoka i Blagači nadomak Đurakovca završena je 71 kuća za prognane Srbe iz ovih mesta kojima su juče u Osojanu svečano uručeni ključevi. Pre toga, novosagrađene i obnovljene kuće u Ljugu i Blagači obišle su delegacije grada Moskve s predsednikom Skupštine Vladimirom Platonovim na čelu i Koordinacionog centra Srbije za Kosovo i Metohiju koju su predvodili predsednik Sanda Rašković Ivić i Nenad Popović, šef ekonomskog tima za jug centralne Srbije i KIM. Zajedno s državnim predstavnicima Srbije i Rusije, u čijoj je delegaciji bio i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Aleksejev, povratnike u srpskim selima u opštini Istok, kao i manastir Gorioč juče su obišli i episkopi raško-prizrenski Artemije i njegov vikar episkop lipljanski Teodosije s monaštvom.

Platonov sa zvaničnicima Unmika i Kosova

Ruska delegacija pre posete Metohiji juče je u Prištini imala odvojene susrete sa šefom Unmika Joakimom Rikerom i premijerom Kosova Agimom Čekuom. Prema rečima Vladimira Platonova oni su zvaničnike Unmika i kosovskih institucija obavestili o angažovanju Rusije na rešavanju problema povratka prognanih Srba i njihove bezbednosti i ekonomske egzistencije. Platonov je izjavio da su od zvaničnika u Prištini dobili uveravanja da će se i Unmik i Privremena vlada Kosova angažovati u rešavanju ovih pitanja.

Ideja o izgradnji kuća u srpskim povratničkim selima u Metohiji potekla je pre nekoliko godina od Društva srpsko-ruskog prijateljstva.

Aleksejev: Rusija neće menjati stav

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji potvrdio je juče u Osojanu da Rusija neće menjati svoj stav u vezi s rešavanjem budućeg statusa KIM.

– Marti Ahtisari će izneti samo predlog rešenja. Stav Ruske Federacije je da je neophodno nastaviti pregovore na svim nivoima na kojima je to moguće – rekao je Aleksejev za Danas. On smatra da u rešavanju budućeg statusa KIM nije moguće izbeći Savet bezbednosti UN jer SB mora da donese rezoluciju o budućem statusu Pokrajine. Pored ambasadora Aleksejeva, otvaranju povratničkih kuća u Metohiji juče su prisustvovali i predstavnici ruske kancelarije u Prištini koji su deo Ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

Vladimir Platonov je u ime gradonačelnika Jurija Lužkova, vlade grada Moskve i ruske Dume čestitao povratnicima na istrajnosti i hrabrosti jer, kako je naglasio, „bez njihove želje da se vrate u svoje domove ruska pomoć ne bi mnogo značila“. On je svima čestitao useljenje u nove domove poželevši „mir i mnogo dece u kući“.
Uz zahvalnost ruskim vlastima i narodu na pomoći, vladika Artemije istakao je da je na „KIM još mnogo razorenih srpskih kuća koje čekaju domaćine, ali da je, osim pomoći, neophodna i dobra volja prognanih Srba da se u njih vrate“. On se zahvalio i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na moralnoj podršci Srbiji i srpskom narodu sa „stavom da neće dozvoliti otimanje KIM od Srbije“. Zahvalnost vladike Artemija Putinu podržala je i Sanda Rašković Ivić jer su, kako je naglasila, „moralna podrška Rusije i njen stav doveli do promene stavova i drugih evropskih zemalja, kao i članica Saveta bezbednosti o rešavanju kosovskog problema“.
– Humanitarna pomoć koju smo ranije već slali na KIM i ove kuće nisu ništa prema tradicionalnom prijateljstvu i ljubavi koju ruski narod gaji prema srpskom narodu. Dok su Rusi i Srbi živi KIM će biti u okviru Srbije – poručio je juče u Metohiji Konstantin Zaturin, član ruske Dume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari