"Presudom Karadžiću potvrđena istina o genocidnom projektu, koji je imao za cilj podelu BiH" 1Foto: EPA-EFE/ PETER DE JONG

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da pravosnažna presuda prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću ima istorijski značaj i nosi poruke koje je potrebno da uvaže i razumeju svi u BiH i šire.

„Presudom Karadžiću potvrđena je istina o genocidnom projektu, koji je imao za cilj podelu BiH kroz sistematsko istrebljenje, prvenstveno Bošnjaka, ali i drugog nesrpskog stanovništva, sa teritorija BiH pod političkom i vojnom kontrolom Karadžićevog režima“, saopštila je SDA.

Stranka je ocenila da je „nesporno dokazana činjenica da je Karadžić bio na čelu udruženog zločinačkog poduhvata, odgovornog za najbrutalnije povrede međunarodnog prava od Drugog svetskog rata, kroz izvršena masovna ubistva, progone, mučenja i silovanja i razaranja gradova i sela u BiH“.

„Uprkos tome što za zločine u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku namera nije kvalifikovana kao genocidna, ostaje činjenica da su i oni dokazani i kažnjeni, a kroz dokumentovane dokaze u procesu definitivno je određena njihova suština“, navodi se u saopštenju SDA.

Istićuči da bez ovih sedam opština pravna istina nije izrečena do kraja, SDA je ocenila da presuda Karadžiću, uz druge haške presude, predstavlja jedini međunarodno relevantni pravni okvir koji nedvosmisleno ukazuje da ne može biti tri istine o ratu u BiH, već samo jedna kojoj je ova presuda najbliža.

Smatraju da izrečena doživotna kazna predstavlja delimičnu satisfakciju žrtvama, „iskaz razumevanja civilizovanog sveta za patnje naroda u BiH, te važnu poruku da je pravda spora ali ipak dostižna“.

„Pozivamo sve političke predstavnike u BiH da se suoče sa istinom i priznaju činjenice sadržane u presudi, te da hipoteku za počinjene zločine ne stavljaju čitavom srpskom narodu na teret, već Karadžiću i drugim presuđenim članovima udruženog zločinačkog poduhvata, odgovornim za genocid“, stoji u saopštenju.

SDA smatra da se samo na istini može graditi potrebno poverenje među narodima i time garantovati sigurnija budućnost BiH i generacija koje dolaze.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT), naslednik Haškog tribunala, osudio je danas Karadžića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u BiH, ocenivši da je 40 godina, koliko je dobio u provostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari