Eksplozija dve bombe u blizini zgrade suda i opštine u centru Preševa po mom mišljenju je teroristički akt, jer ovo nije prvi put da se dešavaju ovakvi incidenti. Na nadležnim organima je da pronađu počinioce, ali iskustvo mi govori da to često ne bude slučaj. Očigledno je da neko ne želi mir u ovom gradu.

Očekujem da nadležni ulože maksimalne napore kako se incidenti ne bi ponovili, ocenio je prekjučerašnje događaje predsednik Skupštine opštine Nader Sadiku. Tokom jučerašnjeg dana u Preševu su se mogli čuti komentari da se incident može povezati sa 17. februarom i jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova. Danasovi izvori iz albanske zajednice povod za bombaški incident vide i u „neispunjenim zahtevima za oslobađanje uhapšenih pripadnika OVK optuženih za terorizam“, zbog čega su do sada održana dva protestna skupa koja su protekla mirno.

Porodica trojice braće Veliju, koji su ugledni preduzetnici u Preševu, nadležnim istražnim organima „negirali su da su u sukobu s bilo kim“ i tvrdili da „nema razloga za sumnju da su oni inspirisali počinioce da bace bombe“.

– Eksplozije su odjeknule u blizini zgrade Opštinskog suda, gde se nalazi i porodična kuća braće Veliju, ali od detonacije je oštećen samo njihov automobil marke „golf“. Da su počinioci hteli da im nanesu direktnu štetu oni bi bombe bacili na njihove lokale, ovako one su eksplodirale na ulici – objasnio je za Danas istražni sudija Okružnog suda u Vranju Staniša Mihajlović.

Incident se dogodio u delu Preševa gde se nalazi i stan narodnog poslanika u Skupštini Srbije Rize Halimija iz Partije za demokratsko delovanje, koji je juče bio nedostupan za komentar incidenta koji je uznemirio građane opštine Preševo u kojoj su 97 odsto stanovnika albanske nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari