Za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu, zakazane za 12. decembar, prijavilo se 28 stranačkih i lista građanskih inicijativa, saopštila je Centralna izborna komisija u Prištini. Među njima je deset lista iz srpske zajednice na KiM.


Sve partije i građanske inicijative su čekale poslednji dan za predaju lista kandidata, ističu u Kancelariji CIK za registraciju. Posle prijave lista, sledi verifikacija prijavljenih kandidata, a izborna kampanja počinje 1. decembra.

Uprkos odluci vlade da se nisu stekli uslovi za izlazak na kosovske izbore i poziva da se na njima na učestvuje, od srpskih stranaka liste su predali Građanska inicijativa „Jedinstvena srpska lista“ čiji je nosilac Rada Trajković, Srpska kosovsko-metohijska stranka, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Srpska demokratska stranka Kosova i Metohije“, Samostalna liberalna stranka, Nova demokratska stranka, Srpska narodna stranka, Građanska inicijativa „Krilo naroda“, Srpska socijaldemokratska stranka i Stranka demokratske akcije.

Listu su predale i Crnogorska demokratska stranka, kao i Građanska inicijativa Gora i Socijaldemokratska partija Gore. Kandidate na izborima imaće i sve značajnije albanske stranke. Tako su liste predale Demokratska partija Kosova Hašima Tačija, Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koalicija stranaka koju predvodi Alijansa novo Kosovo, Demokratski savez Dardanije, Pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbina Kurtija. Bošnjake će na izborima predstavljati koalicija Vakat koju čine četiri političke partije. Izborne liste predali su i predstavnici Turaka, Roma, Aškalija i Egipćana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari