Pokret za razvoj Srbije osnovan je pre mesec dana, a krajem oktobra predali smo više od 10.000 potpisa potrebnih za registraciju političke stranke.

U našim redovima imamo veliki broj istaknutih ličnosti, među kojima su akademici, profesori univerziteta, penzionisani generali vojske i policije i, što je najvažnije, ogroman broj mladih ljudi željnih pozitivnih promena, kaže za Danas Mile Dragić povodom svog (i zvaničnog) ulaska u politiku, odgovarajući na pitanja da li je registrovao Pokret i ko mu je sve pristupio.

U kojoj meri je vaš politički angažman povezan s vašim poslovnim interesima?

– U politiku ulazim isključivo da bih pomogao našem narodu i državi, svestan težine situacije u kojoj se nalaze naše društvo i ekonomija. Za deset godina vladavine ove političke garniture, posledice po privredu i društvo su katastrofalne. Spoljni dug je višestruko uvećan i pored rasprodaje javne imovine, uništena je većina preduzeća, nezaposlenost je višestruko povećana, ogroman pad životnog standarda i morala ljudi, stalno smanjenje teritorije, enormno povećanje korupcije i kriminala, odlazak iz zemlje mladih obrazovanih ljudi… U takvom društvenom trenutku, nijedan pošten i sposoban građanin ne sme da stoji sa strane i nemo posmatra uništavanje države, već se mora angažovati na promeni takve situacije. Naša država ima ogromne materijalne i ljudske potencijale da živimo sa mnogo višim standardom, kao što je to bilo pre 30 godina.

Hoćete li izaći na predstojeće izbore i kako – samostalno ili s nekom većom strankom?

– Spremamo se da izađemo na predstojeće izbore. U zavisnosti od toga koliko se građani priključe našem pokretu i podrže naš apel za pozitivne promene, videćemo da li ćemo na izbore izaći sami ili u koaliciji sa nekom strankom. Stranke na čijem čelu su lideri koji su doveli državu do ovog stanja, na primer G17 plus, pa i Demokratska stranka sa ovim kadrovima, ne mogu biti naš partner.

Ljubitelj pancira

Zrenjaninski biznismen Mile Dragić, vlasnik istoimene firme za proizvodnju vojne opreme i jedan od aktera afere „Pancir“, odlučio je da upliva u političke vode. Tokom 26-godišnjeg rada na čelu firme, mediji su Mileta Dragića povezivali sa brojnim političkim strankama na vlasti i u opoziciji, kao njihovog finansijera. Uprkos tome, Dragić nikada nije bio član partija.

Dugo je njegova firma bila jedan od vodećih snabdevača srpske policije i vojske vojnom opremom, sve dok jula 2007. nije optužen u aferi „Pancir“. Tada je optužen zajedno sa bivšim saveznim ministrom odbrane Prvoslavom Davinićem, njegovim pomoćnikom Milunom Kokanovićem i bivšim načelnikom Odeljenja za razvoj i opremanje vojske SCG Jovicom Vučkovićem. Njih je optužnica teretila zbog sklapanja štetnog ugovora po nekadašnju državu Srbiju i Crnu Goru, vrednog 176 miliona evra. Ubrzo nakon toga, zrenjaninska firma je zapala u teškoće, a govorilo se i o njenoj potpunoj propasti.

Kasnije je sudski postupak protiv Dragića izdvojen i njegov slučaj je prešao u nadležnost Opštinskog suda u Zrenjaninu, jer on nije bio vojno lice. Kasnije je prvostepeni sud Dragića oslobodio optužbe za zloupotrebu službenog položaja u pokušaju i nezakonito držanje oružja.

Firmu „Proizvodnja Mile Dragić“ osnovao je 1985. Svojevremeno je tvrdio novinarima da je prvi novac zaradio kopajući kanale, kao student, da bi preživeo. Dragić je i zaljubljenik u helikoptere, a u dvorištu svoje kuće u Sremskoj Kamenici izgradio je heliodrom. Rođen je u BiH. Magistrirao je 2001. na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. I. Pejčić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari