Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić predao je juče Savetu NATO prezentacioni dokument za članstvo u programu Partnerstvo za mir. On je, u obraćanju Savetu NATO, istakao da je strateški prioritet Vlade Srbije da država ubrzano ide ka punom članstvu u Evropskoj uniji, kao i da se aktivno angažuje u programima Partnerstva za mir i tako konsoliduje svoju evroatlantsku perspektivu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić predao je juče Savetu NATO prezentacioni dokument za članstvo u programu Partnerstvo za mir. On je, u obraćanju Savetu NATO, istakao da je strateški prioritet Vlade Srbije da država ubrzano ide ka punom članstvu u Evropskoj uniji, kao i da se aktivno angažuje u programima Partnerstva za mir i tako konsoliduje svoju evroatlantsku perspektivu. Jeremić je najavio da će država uskoro potpisati bezbednosni sporazum i otvoriti misiju pri NATO.
Podsećajući da odnosi Srbije i NATO u bliskoj budućnosti nisu bili najbolji, kao i da država nikada neće moći da zaboravi tragične događaje iz 1999, Jeremić je ocenio da saradnja u budućnosti može osigurati da se takve vrste konflikata ne ponove u ovom delu Evrope.

Šta sadrži prezentacioni dokument

Izvor Danasa iz Ministarstva odbrane kaže da su u Prezentacionom dokumentu sadržani politički okvir, oblasti saradnje i kapaciteti koje Srbija može da stavi na raspolaganje za potrebe Partnerstva za mir. Oblasti saradnje su, prema rečima izvora Danasa, demokratska kontrola odbrambenih snaga, izgradnja odbrambenih struktura, vojna obuka, vojno obrazovanje, vojne vežbe, saradnja u naučnoj i oblasti vojne medicine. Srbija je zainteresovana i za saradnju u oblasti komandovanja, komunikacija i obaveštajne delatnosti, upravljanja krizama i logistici… Osim toga tu je i učešće u mirovnim misijama, a posebno je važna saradnja sa Kforom.

Na bazi ovog dokumenta trebalo bi da se pripremi i Individualni program Partnerstva koji imaju sve zemlje u Partnerstvu za mir. Misija u NATO, biće uspostavljena, kaže naš izvor, tek posle potpisivanja sporazuma o razmeni bezbednosnih informacija. Prema njegovim rečima struktura misije biće sastavljena iz političkog, odbrambenog i vojnog dela. Politički deo činiće diplomate iz Ministarstva spoljnih poslova, a u odbrambenom i vojnom delu biće predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba. Planirano je da u savezničku komandu u Monsu, gde je i sedište Partnerstva za mir, bude upućen oficir koji bi radio u Odeljenju za koordinaciju Partnerstva za mir, u delu koji se odnosi na vojnu saradnju. Prema nekim ranijim nezvaničnim procenama, otvaranje Misije pri NATO koštaće Srbiju oko milion evra.

– Naš prezentacioni dokument je pisana izjava da Srbija veruje u strategiju intenzivne regionalne bezbednosne saradnje i evroatlantskog povezivanja – rekao je Jeremić.
On se u govoru osvrnuo i na neke detalje prezentacionog dokumenta kojima se izražava želja Srbije da se nastavi proces reformi u sistemu odbrane u skladu s NATO standardima, kao i spremnost za učešće u mirovnim misijama koje se odvijaju pod zastavom UN.
Jeremić je izrazio spremnost za pomoć u izgradnji i rekonstrukciji postkonfliktnih društava u različitim delovima sveta, kao i na Kosovu i Metohiji.
Ministar Jeremić je predao prezentacioni dokument u jeku polemike među političkim strankama, čak i neslaganja u okviru vladajuće koalicije, da li Srbija treba da postane članica NATO.
Uoči predstavljanja ovog dokumenta DSS je u novom programu stranke naveo da podržava pristupanje Srbije Programu Partnerstvo za mir, ali i da je istovremeno protiv pristupanja Srbije NATO savezu.
Liberalno-demokratska partija saopštila je juče da je „uskraćivanje mogućnosti za učlanjenje Srbije u NATO savez u prezentacionom dokumentu o osnovnim ciljevima Srbije u programu Partnerstvo za mir, koji je predstavio ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, još jedan dokaz da Vlada Srbije vodi antievropsku politiku“.
Danas nije mogao da dobije potvrdu informacije da je prezentacionim dokumentom Srbija sama sebi uskratila mogućnost eventualnog ulaska u NATO. Međutim izvesno je, kako pouzdano saznajemo, da se u tom dokumentu ne spominje ulazak u NATO, već saradnja.
Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za Danas da izostavljanje ulaska u NATO kao cilja Srbije nije smetnja, ali je tim poslat signal da Vlada Srbije, zbog aktuelnog političkog trenutka ne želi sada da ima preterano bliske odnose s NATO.
– Od nas se očekivalo da u prezentacionom dokumentu iskažemo jasno i svoje dugoročne ciljeve. Ipak, time ne blokiramo naš ulazak u NATO, jer o tome tek treba da povedemo raspravu. Realpolitika će kasnije, kada vidimo na čemu smo, lako moći to da ispravi i Srbija može da bude punopravni član NATO – navodi Radić. Prema njegovim rečima značajnija prepreka ulasku u Severnoatlantsku alijansu je stav jednog dela Vlade „koji smatra da treba da imamo tvrđe odnose s NATO“.
On kaže da nijedna zemlja u tranziciji nije imala situaciju kakva je u Srbiji – da je vlada suštinski podeljena oko ulaska u NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari