Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga položili zakletvu 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Pripadnici prve generacije Kosovskih bezbednosnih snaga, njih 337, među kojima 52 devojke i 22 pripadnika nevećinskih zajednica, danas su posle devetonedljne obuke položili zakletvu u kasarni “Adem Jašari” u Prištini.

Na svečanoj ceremoniji polaganja zakletve komandant KBS, general-pukovnik Rahman Rama zatražio je od regruta da u svom mandatu doprinesu razvoju Kosovskih bezbednosnih snaga, preneo je RTK2.

“Srećan sam što ste pokazali da KBS u svojim redovima ima najbolje devojke i momke. Od vas se očekuje disciplina i posvećenost. KBS je kredibilna, multietnička snaga spremna da da svoj doprinos miru. Počeli smo tranziciju prema planu u novom mandatu za zaštitu suverenosti zemlje. Tražim od svih članova da rade na povećanju i razvoju profesionalnosti na najbolji način”, rekao je Rama.

Ministar odbrane Rustem Beriša je ocenio da ova generacija ima sreće jer se pridružuje KBS u novom mandatu. Ceremoniji je prisustvovao i predsednik parlamenta Kadri Veselji koji je naglasio da Kosovo ne predstavlja pretnju nikome, ali i da, kako je rekao “neće nikome dozvoliti da ugrozi kosovsku državnost”.

“Kosovska vojska je danas neophodna komponenta stabilnosti i mira u regionu. Vojska Kosova će snažno nastaviti proces profesionalizma kako bi postala deo NATO saveza. Mi ćemo uspeti kao što smo uvek uspevali. Kosovo ima samo jedan put, put napred u ekonomskom razvoju jačanja države i integracije u NATO i EU. Nema drugog puta i nećemo dozvoliti nikom da nas ometa na tom putu”, rekao je Veselji.

Kosovo je dobilo vojsku, nakon što je apsolutnom većinom glasova Skupština Kosova izglasala Zakon o Kosovskim bezbedonosnim snagama. Do formiranja vojske Kosova došlo je takozvanim „Planom B“, odnosno zakonskim putem, jer zbog protivljenja srpskih poslanika nije bilo moguće izglasati ustavne amandmane u Skupštini Kosova. Predviđeno je da vojska ima do 5.000 aktivnih pripadnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari