Priprema se skup u Kombank dvorani 1. februara 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Druga faza kampanje bojkota u kojoj će lideri i funkcioneri Saveza za Srbiju i ostalih organizacija koje neće izaći na izbore ponovo obilaziti Srbiju počinje 1. februara.

Za razliku od početka i prve runde, pre četiri meseca, ovog puta Savez za Srbiju planira nešto pompezniji start i to organizacijom skupa ili konvencije u Kombank dvorani.

Zvaničnih informacija o tom događaju i listi govornika još uvek nema, ali prema nezvaničnim informacijama pozvani su da govore svi oni koji su proglasili bojkot i koji još jednom žele da javnosti ukažu na razloge zbog kojih smatraju da ne izborima ne treba učestvovati.

Kako Danas nezvanično saznaje, u naredna dva dana trebalo bi da bude usaglašen tekst Deklaracije o bojkotu, koji će biti prosleđen svim političkim organizacijama koje su najavile da će bojkotovati izbore.

„Planirano je da u Deklaraciji ne budu sadržane teme poput Kosova ili evropskih integracija, već, pre svega, insistiranje na borbi za fer i poštene izbore, kao glavni cilj bojkota“, navode naši izvori. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, na sastanku održanom u ponedeljak iza zatvorenih vrata, predstavnici Saveza za Srbiju kazali su da udruženje „1 od 5 miliona“ nema „ni logističku ni finansijsku podršku Saveza“, kao i da je „Savez čvrsto na stanovištu bojkota i lokalnih i parlamentarnih izbora“.

Danas nezvanično saznaje i to da je najnovije istraživanje rađeno za potrebe opozicije pokazalo da je dosadašnji efekat bojkot kampanje loš, odnosno da utiče na svega oko 200.000 ljudi te da opozicija, ako želi veći efekat, mora još više da radi na terenu.

Bez obzira na ove rezultate, primetno je da je kampanja bojkota utihnula.

Posle starta kampanje 6. oktobra, kada su se fotografije svih lidera i funkcionera Saveza za Srbiju pored saobraćajnih znakova sa oznakom grada na koje su nalepili nalepnicu „bojkot“, preplavile društvene mreže, o toku i dešavanjima u kampanji više nije bilo ni vesti i fotografija, pa je bilo upitno da li kampanja i dalje traje.

Zatišje su verovatno prepoznali i u Savezu pa se došlo na ideju novog početka, odnosno nove faze.

Ideja bojkota na trenutak je poljuljana i odlukom udruženja „1 od 5 miliona“ da izađe na izbore kada su počele da kolaju priče da će se zbog toga Savez raspasti.

Da je ipak sve u redu, kaže lider Dveri Boško Obradović, koji najavljuje i subotnji skup.

– Atmosfera u Savezu za Srbiju i šire u ujedinjenoj opoziciji je izuzetno pozitivna i kod nas nema nikakvih problema. A ta sjajna slika jedinstvenog nastupa videće se već u subotu, 1. februara, kada će biti održan „veliki događaj“ kojim ćemo otpočeti zajedničku kampanju opozicije za bojkot izbora“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije. On je, kako je dodao, veoma raspoložen zbog svega što se dešava u opoziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari