U Londonu je juče održan sastanak posredničke trojke Kontakt grupe za Kosovo i delegacije Srbije.
Sastanak je održan predveče, a očekivalo se da će glavna tema odvojenih sastanaka u Londonu, koji se nastavljaju i danas susretom „trojke“ s prištinskom delegacijom, biti utvrđivanje dnevnog reda za predstojeći direktan sastanak Beograda i Prištine na najvišem nivou, najavljen za 28.

U Londonu je juče održan sastanak posredničke trojke Kontakt grupe za Kosovo i delegacije Srbije.
Sastanak je održan predveče, a očekivalo se da će glavna tema odvojenih sastanaka u Londonu, koji se nastavljaju i danas susretom „trojke“ s prištinskom delegacijom, biti utvrđivanje dnevnog reda za predstojeći direktan sastanak Beograda i Prištine na najvišem nivou, najavljen za 28. septembar u Njujorku.
Beogradska delegacija, koju predvode šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, predstavila je svoj predlog dnevnog reda za direktne pregovore.

Indipendent: Odustaje se od jasne podrške nezavisnosti

London – Londonski dnevnik Indipendent ocenio je juče da međunarodna zajednica „diže ruke od jasne podrške nezavisnosti Kosova“. List prenosi ocenu evropskog predstavnika u „trojci“ Kontakt grupe za pregovore o Kosovu Volfganga Išingera da je došlo vreme da se „odustane od stavljanja etiketa“ i omogući postizanje realističnog rešenja za tu srpsku pokrajinu. Išinger je za dnevnik izjavio da treba doći do rešenja statusa Kosova, koje bi podrazumevalo međunarodni nadzor. „Pokušaćemo da dođemo do rešenja statusa koje će podrazumevati međunarodni nadzor nad Kosovom. Ostavio bih pitanje nezavisnosti otvoreno. Više volim da govorim o snažno nadgledanom statusu“, rekao je Išinger Indipendentu. Nemački diplomata je rekao da je „trojka“ prihvatila zahtev Beograda da plan izaslanika UN Martija Ahtisarija ne bude osnova za dalje pregovore. „Ne bih instiriao na Ahtisarijevom planu, ali nije van (pregovaračkog) stola“, dodao je Išinger. Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je juče da će na sastanku s posredničkom trojkom u Londonu zatražiti razjašnjenje izjave da međunarodna zajednica „diže ruke od jasne podrške nezavisnom Kosovu“. Čeku je izjavio agenciji Rojters u Prištini da će od predstavnika EU u posredničkoj trojci Volfganga Išingera zatražiti razjašnjenje izjave iz Indipendenta.

Jeremić je uoči sastanka izjavio da je EU ključno mesto na kojem Srbija treba da traži političku i diplomatsku podršku za kompromis u rešavanju statusa Kosova i Metohije.
On je istakao da Srbija u ovom trenutku mora da bude aktivna na dva paralelna fronta – jedan front su direktni pregovori, a drugi diplomatski razgovori kroz koje bi Srbija obezbedila maksimalnu podršku za nastavak pregovora sve dok se ne postigne kompromis, u slučaju da takvo rešenje ne bude postignuto do 10. decembra, objasnio je ministar.
– Stav da je neophodno pronaći kompromisno rešenje koje zastupa Srbija ima veoma veliku podršku u Savetu bezbednosti UN, pre svega Ruske Federacije, kojoj se pridružila takođe Narodna Republika Kina – kazao je Jeremić.
On je podsetio da su Rusija i Kina dve među pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, koje imaju pravo veta i naglasio da je ključno mesto gde treba tražiti političku i diplomatsku podršku u ovom trenutku – EU.
Pre sastanka sa delegacijom Beograda, predstavnici EU, SAD i Rusije – Volfgang Išinger, Frenk Vizner i Aleksandar Bocan-Harčenko, razgovarali su s političkim direktorima zaduženim za Balkan u ministarstvima spoljnih poslova zemalja Kontakt grupe – SAD, Velike Britanije, Rusije, Francuske, Nemačke i Italije.
Pregovaračka delegacija Kosova je u London otputovala juče posle podne gde bi danas trebalo da se sastane s pregovaračkom trojkom Kontakt grupe za status Kosova.
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je ranije, posle sastanka posvećenom pripremi za razgovore u Londonu, rekao da je kosovska strana spremna da predstavi svoje stavove i da će „trojci“ predstaviti dokument koji se bavi budućim odnosima Kosova i Srbije. Taj dokument ima oblik međunarodnog sporazuma koji se odnose na relaksiranje odnosa Srbije i Kosova, kao i dalje dobrosusedske odnose „dve suverene države“. List Zeri piše da detalji tog sporazuma nisu poznati javnosti, pa se pretpostavlja da će njegova sadržina biti objavljena tek posle konsultacija s „trojkom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari