Iskreno se nadam da će rekonstruisano Koordinaciono telo ovoga puta zaista biti efikasno. Ne bih želeo da iz svega ovoga ispadne samo deklarativna umesto stvarne namere Vlade da se stanje manjinskih prava u ovom regionu promeni. Strahujem da bi neuspeh doneo nezamislive političke posledice u regionu, što ne bi bilo nikome od koristi.

Postoje otvoreni problemi u obrazovanju, sferi kolektivnih prava koji se mogu rešavati samo parama, nego uz postojanje iskrene političke volje da se oni reše – kaže za Danas Šaip Kamberi, nakon što je u Preševu formirana nova koalicija u kojoj je Partija za demokratsko delovanje (PDD), čiji je on član, sada u opoziciji.

Koliko je za rad Koordinacionog tela važno da se prihvate zahtevi za „paralelnim vezama Albanaca sa kosovskim institucijama“, nakon što je Kosovo samoproglasilo nezavisnost koju Beograd ne priznaje ?

– Zahtevi Albanaca da imaju paralelne veze sa Kosovom su legitimini i zasnivaju se na svim važećim pravnim dokumentima. Kao manjina, imamo pravo da imamo saradnju i veze sa Kosovom i Albanijom, u pogledu obrazovanja, kulture, informisanja i svim sferama života koje zalaze u korpus kolektivnih prava pripadnika manjina. Svakako da je naš zahtev za poštovanjem reciprociteta u pogledu poštovanja prava manjina u odnosu na Srbe na Kosovu legitiman. Svi albanski politički subjekti će na tome insistirati.

Da li imate političke kontakte sa vlastima u Prištini?

– Kontakti svakako postoje. Važno je reći da i Priština i Tirana imaju konstruktivan stav prema pitanjima Albanaca Preševske doline. Oni podržavaju naše političke odluke i stavove kao što podržavaju naše zahteve za ostvarenje legitimnih prava.

Šta su konkretni probelmi, kada očigledno postoji nejedinstvo i u albanskom i u srpskom političkom telu na jugu Srbije ?

– Što se tiče definisanja prava i zahteva da se oni ostvare, u albanskom političkom korpusu postoji jedinstvo koje je dokazano donošenjem Političke platforme iz 2006. i Političke deklaracije iz prošle godine. Nesuglasice postoje kada se radi o odabiru puteva kojim bi se ti zahtevi ostvarili. Naš stav je zajednički stav kada je reč o obrazovanju, službenoj upotrebi jezika i simbola, integraciji, demilitarizaciji, ekonomskom razvoju, životnim temama.

Ima li problema u funkcionisanju lokalne samoprave u Bujanovcu u vezi s aktuelnim događajima u Kosovskom Pomoravlju ?

– Lokalna samouprava u Bujanovcu funksioniše normalno u svim segmentima i ne postoji nikakva opasnost da se poremeti. Nadam se da će se ubrzo početi i sa finansiranjem projekta iz budžeta Koordinacionog tela i NIP-a. Time bi se pospešio naš rad. Što se tiče uticaja političkih događaja na Kosovu, naš politički stav je iznet u usvojenoj Političkoj platformi – tražićemo poštovanje reciprociteta u odnosu na prava Srba na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari