Priština povukla zahtev za prijem u članstvo Interpola 1Ilustracija Foto: Kosovo-Police/FB

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj, uputio je danas pismo Skupštini Interpola u kojem je naveo da Priština povlači zahtev za prijem u članstvo međunarodne policijske organizacije.

„Imajući u vidu, da su na Kosovu 6. oktobra organizovani izbori za parlament, ljubazno vas molim da zahtev za našu aplikaciju za članstvo bude odložen do sledećeg zasedanja Generalne Skupštine Interpola“, naveo je Haradinaj u pismu a preneo portal Kosovo onlajn.

U Čileu se do 18. oktobra održava 88. Generalna skupština Interpola na kojoj je prema ranijim najavama, jedna od tačaka dnevnog reda trebalo da bude i zahtev Prištine za prijem u tu organizaciju.

Haradinaj je pismo uputio Generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku i predsedniku izvršnog odbora te međunarodne policijske organizacije Kim Jong Jangu u kome ih obaveštava da im piše zbog aplikacije koju je Kosovo uputilo za članstvo, a povodom sednice koja se održava u Čileu.

Kako je naveo, kosovska policija radi po međunarodnim standardima i „jedna je od najsposobnijih policijskih snaga na Zapadnom Balkanu“.

Dodao je i da kosovska policija uspešno učestvuje u zajedničkim akcijama sa Europolom, te da je potpisala više od 80 sporazuma sa 19 zemalja.

Haradinaj je kazao da Kosovo ostaje privrženo misiji i vrednostima Interpola, kao i da će nastaviti da sprovodi međunarodni zakon, posebno u borbi protiv terorizma, ekstremizma, trafikinga i ostalog međunarodnog kriminala.

Član Glavnog odbora SNS Bratislav Jugović rekao je da je povlačenje zahteva prištinskih vlasti da takozvano Kosovo postane članica Interpola pokazatelj da je delegacija Srbije predvođena ministrom Stefanovićem otišla u Čile veoma dobro pripremljena i nezaustavljiva u nameri da kriminalcima i teroristima onemoguće da budu policajci.

„Ovo je velika pobeda Srbije i pokazatelj zbog čega se mediji finansirani iz istih ambasada čije zemlje se zalažu da takozvano Kosovo postane članica Interpola brutalno obrušavaju na ministra Stefanovića. U ovoj teškoj utakmici Vučić je igrao na svog najodanijeg saboraca uveren da će on doneti važnu pobedu Srbije iz Čilea. Čestitke delegaciji Srbije, ministru Stefanoviću kao i Vladi Republike Srbije koja uprkos brojnim smetnjama ne okleva da zadrži kurs koji je uspostavio predsednik Aleksandar Vučić“, navodi se u saopštenju Bratislava Jugovića.

Stefanović: Povlačenje zahteva Kosova za prijem u Interpol velika pobeda Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Čileu da povlačenje aplikacije Prištine za članstvo u Interpolu predstavlja veliku pobedu Srbije i međunarodnog prava.

„Zahvaljujući tome što je najveći broj država članica Generalne skupštine Interpola doneo odluku da ne podrži aplikaciju prištinskih institucija, zahtev Prištine da bude deo Interpola povučen je neposredno pred sednicu Generalne skupštine“, rekao je Stefanović, koji predvodi srpsku delegaciju na 88. Generalnoj skupštini Interpola u Santjagu.

Stefanović je istakao da je ovo značajna diplomatska pobeda Srbije, ali i pobeda međunarodnog prava, policije i svih onih država koje su govorile u prilog tome da se ne sme dozvoliti politizacija Interpola.

On je zahvalio ljudima iz srpskog tima, iz ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i svima onima koji su „u prethodnih godinu dana neumorno radili i pomogli da imamo ovakav ishod“.

Takođe, Stefanović je zahvalio i svim državama koje su „zajedno sa Srbijom bile pri stavu zaštite međunarodnog prava i onima koje su zajedno sa nama lobirale da rezultat bude ovakav“.

„Hvala građanima Srbije koji su nas podržali i koji su verovali u našu delegaciju. Hvala svima koji su pružili podršku i koji su doveli do toga da rezultat bude sjajan za našu zemlju. Ovo je veliki dan za pobedu međunarodnog prava i veliki dan za Republiku Srbiju“, istakao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari