Hapšenje trojice njemačkih obavještajnih agenata na Kosovu pod sumnjom da su izvršili bombaški napad na sjedište specijalnog izaslanika EU Pitera Fejta u Prištini možda je osveta za aktivnosti njemačke špijunske službe u regionu, izjavili su obavještajni eksperti, a prenosi Agencija Frans Pres.

Kosovski i njemački mediji izvještavaju da je trojka radila za BND, njemačku obavještajnu službu za inostranstvo, i da je vodila istragu o eksploziji koja se dogodila 14. novembra. Pošto nisu bili registrovani kod kosovskih vlasti, trojica muškaraca nisu imala diplomatski imunitet.

Portparol njemačke vlade izjavio je ranije ove sedmice da bi bilo „apsurdno“ pomisliti da Berlin stoji iza napada na izaslanika EU. „Većnekoliko godina raste nezadovoljstvo zbog rada BND-a u regionu“, izjavio je jedan obavještajni ekspert za list Zidojče cajtung.

BND je 2005. objavio izvještaj u kome je za kosovskog premijera Hašima Tačija i neke od njegovih bliskih saradnika rečeno da su ključne figure organizovanog kriminala na Kosovu. Tači je rekao Zidojče cajtungu da je riječo izmišljotinama.

List Tagešpigel sugeriše da je Kosovo iritirano aktivnostima BND-a i ostalih stranih obavještajnih službi, kao i redovnim lekcijama koje dobija od NATO-a.

Politički analitičar Kornelijus Adebar, specijalista za Kosovo, smatra da hapšenja ne predstavljaju pokušaj vršenja pritiska na Njemačku i Evropu, imajući u vidu dobre odnose Prištine i Zapada. Njemačka je obećala Kosovu pomoćod 100 miliona evra tokom 2009. i 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari