Prištini nedovoljna "poligraf pravda"? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Na Kosovu i Metohiji svi znaju da ima puno informacija o ubistvu Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“.

U Prištini se priča da postoje i „zaštićeni“ svedoci. Nadam se da te informacije neće koristiti za političke, nego za pravne potrebe i da se ubrzo otkriti imena ubica i nalogodovaca koji stoje iza Ivanovićeve likvidacije. Iznenađujuće je da posle zvanične izjave kosovskog specijalnog tužioca o nalogu za hapšenje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i najave će protiv njega biti podignuta međunarodna poternica ova lista, kao i zvanični Beograd ćute.

„Poligraf pravdom“ i podrškom Radoičiću predsednik Srbije Aleksandar Vučić kompromitovao je sve Srbe na KiM, pogotovo što je Srpsku listu proglasio njihovim jedinim legitimnim predstavnikom. Ako se bude insistiralo na Radoičićevom izručenju, u problemu će biti i Srpska lista i Vučićeva pregovaračka pozicija – kaže za Danas Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa KiM.

Na pitanje zbog čega se specijalni tužilac Sulje Hodža oglasio baš usred „rata“ Beograda i Prištine oko carinskih taksi na srpsku robu na KiM, neslaganja u samoj Prištini između predsednika i premijera Kosova ne samo oko taksi nego i zbog plana o razgraničenju, a posle najave ujedinjenja Kosovske Mitrovice, Rada Trajković odgovara da „ne zna koliko kosovski tužilac ima uporište u dokazima, a koliko u celom tom procesu ima politike, ali da bi svakako bilo strašno da se istraga aktivira iz političkih razloga“.

– Kako god, Srpska lista, čiji je potpredsednik osumnjičen za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, dovela je u problem Srbe na KiM još onog momenta kad je obukla svoje članove i studente na protestima u majice „Svi smo mi Radoičić“. Srbi koji su decenija velike žrtve progona, ubistava i terora ekstremnih Albanaca sad su se našli u poziciji da bi mogli da budu „optuženi“ i za bratoubistvo. Sve se to događa u trenutku kad stižu najave da bi politika mogla da se umeša i u rad Specijalnog suda za ratne zločine na KiM , jer je pitanje da li će SAD dozvoliti da se pred njim nađu ljudi optuženi za čišćenje KiM od Srba, uništavanje hrišćanskog identiteta Kosova, trgovinu organima ili će afirmisati glavnog osumnjičenog u Izveštaju Dika Martija koji je usvojio Savet Evrope – ističe Rada Trajković.

Ona smatra da će, iako zvanični Beograd ćuti o Radoičiću i posle najave da će za njim biti raspisana međunarodna poternica i „uprkos mutnoj političkoj situaciji“ među kosovskim Albancima, „ratna OVK koalicija ostati na vlasti, jer je spremila odbrani i zaštitu pred sudom u Hagu“. Sa njom će, bez obzira na najnovije najave Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića da bi ponovo mogla da uđe u Vladu Kosova, prema mišljenju Rade Trajković, ostati i Srpska lista, „jer se sa aktuelnom vladajućom koalicijom u Prištini našla u istoj ravni kao osumnjičena za učešće u likvidaciji političkih neistomišljenika i protivnika“.

Kakve su političke i pravne posledice naloga za hapšenje i međunarodne poternice za Milanom Radoičićem, Danas ni posle više dana nije uspeo da dobije objašnjenje ni u kabinetu predsednika Srbije, koji je javno tvrdio da je potpredsednik Srpske liste nevin u „slučaju“ Ivanović, Kancelariji za KiM, Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu i MUP-u Srbije. Od Specijalnog tužilaštva Kosova nismo dobili odgovore na pitanje zbog čega Prištini nisu dovoljne javne „poligraf“ garancije Aleksandra Vučića i više ministara Vlade Srbije o Radoičićevoj „nevinosti“, da li se traži da Beograd izruči Radoičića i da li istraga ima i političku dimenziju.

Ksenija Božović, zamenik predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija Pravda“ takođe smatra da bi Srpska lista trebalo da se oglasi zbog Radoičića, ali i zbog političke situacije na severu KiM posle ostavki predsednika četiri srpske opštine u kosovskom sistemu lokalne samouprave i plana o ujedinjenju Kosovske Mitrovice.

– Srpska lista ćuti i posle naloga za hapšenje i podizanja međunarodne poternice za jednim od njenih potpredsednika, kao što je to radila godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića, koji je bio odbornik u Skupštini Opštine u kojoj je ova lista na vlasti. Ni u trenutku Ivanovićevog ubistva, a ni za ovih godinu dana od SDP nije došlo bilo kakvo njihovo reagovanje. Takođe ne znamo ni da li će ostati u Haradinajevoj vladi i šta nas čeka u vezi sa najavama o ujedinjenju Kosovske Mitrovice o čemu gradonačelnik u ostavci Goran Rakić priča jedno, a kosovski Albanci i njihovi zvaničnici drugo. Iz ranijih ovakvih situacija već znamo kakve će biti posledice po Srbe. SDP neće dozvoliti da političke igre u drugi plan gurnu otkrivanje Ivanovićevih ubica i njihovih nalogodavaca, iako su pred nama važna pitanja i veliki pritisci. Mi očekujemo da Specijalno tužilaštvo Kosova obelodani imena nalogodavaca i ubica i da oni odgovaraju ma ko to bio- kaže za Danas Ksenija Božović

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018, ispred sedišta Inicijative u severnom delu Mitrovice.

Igor Simić: Politizacija slučaja

Poslanik Srpske liste u kosovskom parlamentu Igor Simić izjavio je za Danas da ova lista ne može da komentariše izjave kosovskog tužioca Sulje Hodže o Milanu Radojčiću jer po tom pitanju „još ništa nije pravno formalizovano“. Simić smatra da je reč o „pokušaju politizacije slučaja“ zbog međunarodnog pritiska na Prištinu da ukine takse na srpsku robu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari