Pritisak prema Briselu 1Foto: EPA/ OLIVER HOSLET

Predsednik Aleksandar Vučić traži od Brisela da navede rok u kome bi Srbija mogla postati članica Evropske unije, kao odgovor na pritiske u vezi sa Kosovom, tvrde pojedini diplomatski izvori Danasa.

Prema njihovoj proceni, učestale Vučićeve izjave o tome da EU treba da kaže kada može Srbiju da primi u članstvo, slično onako kao što je 2004. saopšteno da će u roku od tri godine biti primljene Rumunija i Bugarska, imaju za cilj kontrapritisak. Međutim, s druge strane, pojedini sagovornici našeg lista veruju da je Vučićevo pominjanje rokova isključivo namenjeno javnosti u Srbiji da nema veze sa onim što je stvarni odnos Beograda i Brisela u ovom trenutku. Prema tom tumačenju, Vučić se trudi da održi kontinuitet dosadašnje političke scene gde je predsednik uvek bio više desno, više rezervisan prema Zapadu a otvoren prema Istoku, za razliku od premijera čija pozicija je suprotna. Međutim, u njegovom i odnosu premijerke Ane Brnabić, to težište je pomereno više prema EU nego u vreme dok je Tomislav Nikolić bio predsednik, a Vučić premijer. Iz nastojanja da se zadrži dihotomija i politička razlika između predsednika i premijera dolaze ta insistiranja na roku i slični prividno tvrđi stavovi prema Evropskoj uniji.

U Solunu je sinoć predsednik Srbije trebalo da razgovara predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, a potom, kako je sam rekao, putuje u Brisel, gde će se na ručku susresti sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, što će biti prilika da se „evropske stvari“ Srbije na još bolji način rasprave. Pre toga Vučić je juče u Solunu ponovo, po treći put u dvadesetak dana insistirao na roku ulaska u EU.

– Srbija od Evropske unije samo želi da zna da li ima jasnu evropsku budućnost, i ako kažu „imate“, onda u redu, kažite nam samo koji je to okvirni rok, pa makar rekli to će biti u pet, 10 ili 20 godina, rekao je Vučić , prenosi FoNet.

On je, na konferenciji za novinare u Solunu, rekao da ne očekuje da EU da konkretan odgovor na to pitanje, ali da misli da je u redu da to čuju, „makar pronašli stotine onih u samoj Srbiji“, koji će odmah da mu zalepe neku vrstu političkog šamara. Prema njegovom mišljenju, sve primedbe koje se stavljaju Srbiji u ispunjavanju uslova na evropskom putu su, u stvari, izgovor za pitanje Kosova. Ako se ne napreduje po pitanju Kosova, iz njihovog ugla, odjedanput, nigde ništa ne valja… I kada se pokreću te priče, one se uvek pokreću ili zbog toga ili zbog odnosa Srbije prema Rusiji, konstatovao je Vučić. Kako je naglasio, to su dva ključna pitanja za EU, i ona treba da kaže Srbiji da je to tako. Nemojte da nas držite u nečemu trećem, za koje znamo da niste time nezadovoljni tako kao što pričate, nego to koristite da biste u stvari dobili nešto od ove prve dve stvari, poručio je Vučić, prenosi FoNet.

On je rekao da u odnosu prema EU „igra potpuno jasno, bez rukavica“ i da sve ovo govori da bi zaštitio građane Srbije, ali i da bi, istovremeno, „imao najčistije i najbolje moguće odnose sa EU“.

Takođe je ocenio da se iza različitih primedbi Evropske unije oko pregovaračkih poglavlja 23 i 24 krije pitanje Kosova i pozvao EU da to otvoreno kaže građanima Srbije, ili da kaže šta sve Srbija mora da učini na putu ka članstvu i „do kada treba da bude u čekaonici“.

Ne idemo na Mars

Srbija, istakao je Aleksandar Vučić, nema nikakve alternativne puteve osim evropskog, „ni da idemo na Mars, ovamo, onamo“, i bilo bi fer prema njenim građanima da mogu da znaju kada da očekuju članstvo u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari