Pritisci na građane koji žele da se okupe 1Foto: EPA/Djordje Savic

Prvi građanski protest i šetnja „Jedan od pet miliona“ biće održani danas (subota) u Kosovskoj Mitrovici uprkos atmosferi pritiska i pretnji koju, od dana kada je protest najavljen, stvaraju lokalni političari, bliski SNS, i njihove pristalice.

Marko Jakšić, jedan od pokretača šetnje kao podrške građanima koji iz nedelje u nedelju šetaju ulicama gradova Srbije, u četvrtak je podneo neopozivu ostavku na mesto člana Skupštine opštine Severna Mitrovica sa izborne liste „Građanska inicijativa – Srbija, demokratija, pravda – Oliver Ivanović“. Jakšić za Danas kaže da je to uradio jer hoće da pokaže da iza protesta stoje obični ljudi.

Do zaključenja ovog izdanja Danasa još nije bila doneta odluka o tome hoće li se predstavnici Lokalnog fronta iz Kraljeva uputiti put Mitrovice da podrže Mitrovčane koji su uprkos pretnjama i pritiscima odlučili da izraze nezadovoljstvo politikom Beograda i pokažu da misle svojom glavom. Kako nam je rečeno u Lokalnom frontu, kada se bude odlučivalo, poštovaće se savet organizatora koji će biti dat uzimajući u obzir bezbednost šetača u Mitrovici i bezbednost članova Lokalnog fronta.

Subotnja šetnja krenuće u 18 sati od spomenika caru Lazaru. Maršruta je: centar – crveni soliter Ulicom kralja Petra, potom ulicama Kneza Miloša, Lole Ribara, Sutjeskom do mesta gde je stradao lider GI SDP Oliver Ivanović gde će učesnici šetnje zapaliti sveće.

Odmah posle najave da će protest biti organizovan u subotu, uz mnoge gradove u Srbiji, Jakšić je dobio pretnje na Tviteru, a vlast u Srbiji, ali i političari sa Kosova iz Srpske liste, počeli su omalovažavanjem Jakšića i minimiziranjem značaja takvog skupa, s porukama da iza protesta stoje opozicioni lideri iz Beograda. Promoter beogradske vlasti na Kosovu, šef Kancelarije za KiM Marko Đurić, rekao je da nema potrebe ni za kakvim protestom niti podelama na Kosovu. Prema Jakšićevim svedočenju, prećeno je onima koji planiraju da šetaju u subotu da će dobiti otkaze.

Čini se da je potreba da se anulira efekat subotnjeg protesta otišla toliko daleko, da je juče, u petak, u Mitrovici organizovan protest pod nazivom „Protiv aneksije Severne Kosovske Mitrovice“ dva puna meseca od inicijative o pripajanju Severne i Južne Mitrovice koju je usvojila opština Južna Mitrovica.

Protest je održan ispred zgrade EU i Euleksa, a glava poruka okupljenih je da se pripajanje neće dozvoliti i da će se boriti svim legitimnim sredstvima. Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da to nije politički skup, već „naša borba za naše bolje sutra“. „Juče takse, danas aneksija ili u prevodu okupacija Kosovske Mitrovice, sutra Zvečana, prekosutra Leposavića, Zubinog Potoka, Trepče. Žele pod nekim njihovim nerazumnim predlozima da nas uvere da ujedinjenjem Mitrovice žele da nas ekonomski razviju. To je laž“, poručio je Rakić. On je upitao predstavnike EU zašto ćute kada se zna da u južnom delu Kosovske Mitrovice ne živi nijedan Srbin. „To žele i sa nama da urade, da ujedine Mitrovicu i da nas sutra više ne bude ovde. Nećemo to dozvoliti“, naglasio je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari