Nebojša Bradić, ministar kulture, ocenio je u subotu da su pritisci na novinare nedopustivi i za svaku osudu i da svako u svom delokrugu nadležnosti treba da radi na njihovom sprečavanju i oštrom sankcionisanju.

Povodom obeležavanja Svetskog dana slobode štampe, ministar je u pisanoj izjavi naveo da se mnogobrojne organizacije bore protiv kontrole medija i pritisaka na novinare, ali da nijedna od njih nije dovoljno moćna da zaštiti novinare ukoliko oni sami, izvan institucija i organizacija, ne rade dovoljno na svojoj odbrani i zaštiti.

Ministar je ukazao da uloga „korektiva javnog mnenja“ koju imaju mediji treba da odgovara stepenu obaveznosti konstantnog rada na poboljšanju kvaliteta i standarda medijske profesije. On je dodao da pojedini pokušaji pritisaka na medijske radnike osim lošeg predznaka imaju i jedan dobar, a to je da predstavljaju pokazatelj „istinskih kapaciteta jednog medija da ustalasa, pokrene i kreira javno mnjenje“.

– Mera napada rigidnih struktura društva na slobodnu javnu reči slobodu pojedinih medija često je u datim društvenim uslovima i okolnostima jedina mera istinskog vizionarskog i korektivnog potencijala tog medija – naveo je Bradić.

On je pozvao novinare da profesionalno obavljaju svoj posao i u javnost iznose samo proverene i istinite informacije.

Ministarstvo kulture apelovalo je na nadležne organe da pomognu u rešavanju ubistava novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. U saopštenju Ministarstva se navodi da novinari i zaposleni u medijima moraju imati potpunu slobodu u radu i uslove koji će im omogućiti istinito, pravovremeno i profesionalno izveštavanje. Ministarstvo je najavilo da će nastojati da kroz poseban predlog paketa interventnih mera za pomoćmedijima, da doprinos kreiranju atmosfere u kojoj će medijski radnici što lakše odgovarati na izazove svog „društveno odgovornog poziva“.

Solidarisati se s medijskim radnicima

– Povodom Svetskog dana slobode medija čestitke su novinarima uputili Ana Tomanova Makanova u ime Izvršnog veća Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za informacije i u svoje lično ime, kao i potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević. Ana Tomanova Makanova izjavila je da se ta sloboda medija mora poštovati kao jedan od osnovnih tekovina demokratskog društva i pokazati solidarnost sa svim novinarima i medijskim radnicima. Ona je najavila da će Pokrajinski sekretarijat za informacije pružati podršku svim medijima koji doprinose snaženju demokratskih vrednosti, interkulturalnih veza i uzajamnog razumevanja. Maja Sedlarević izrazila je nadu da će Svetski dan slobode medije podstaći sve na to da se još više zalažemo za slobodu reči, zaštitu prava novinara i stvaranje boljih uslova za rad. G. N.

 

Brutalan odnos vladajuće elite

– Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, ocenio je da u Srbiji postoji veliki raskorak između onog što vlast proklamuje o svom odnosu prema medijima i onog što radi i naglasio da od promene takvog stanja zavisi tok demokratske tranzicije društva. „Žalbe kojima se novinari sve češće obraćaju povereniku, pokazuju da im se uskraćuju čak i one informacije koje vlast po zakonu i kriterijumu demokratskog društva duguje najširoj javnosti i bez ikakvog posebnog zahteva“, naveo je poverenik u pismu. Prema njegovim rečima, informacije novinarima uskraćuju se bez obrazloženja ili sa problematičnim legitimitetom, a predstavnici medija često se suočavaju sa postupcima predstavnika vlasti koji uključuju potcenjivanje, omalovažavanje, diskriminaciju, vulgarnost i brutalnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari