Istražni sudija Specijalnog suda za organizovani kriminal Aleksandar Vujičić doneo je juče rešenje o pokretanju istrage protiv šest osoba osumnjičenih da su učestvovali u međunarodnom švercu cigareta devedesetih godina, potvrdila je za Danas portparol tog suda Maja Kovačević-Tomić.
Ona je istakla da je istražni sudija odredio pritvor do 30 dana biznismenu Siniši Stojičiću, bivšem načelniku SUP Niš Radisavu Gvozdenoviću, bivšem pomoćniku ministra policije Stojanu Mišiću; Petru Milenkoviću, pomoćniku upravnika Carinarnice Niš i Dejanu Milenoviću iz Sokobanje, bivšem savetniku tadašnjeg načelnika Savezne uprave carina (SUC) Mihalja Kertesa i vlasniku firme Deks.
Prema njenim rečima, rešenjem istražnog sudije o određivanju pritvora nije obuhvaćen bivši načelnik SUP Zaječar Nenad Živadinović, iako je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal za njega predložilo pritvor. Zbog neslaganja suda i tužilaštva o pritvoru za Živadinovića će odlučivati Krivično vanraspravno veće Specijalnog suda. Advokat Sava Anđelković, branilac osumnjičenog Gvozdenovića, za Danas kaže da će se žaliti na rešenja o sprovođenju istrage i određivanju pritvora za svog klijenta, ali i da će podneti tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
– Gvozdenoviću su povređena ljudska prava jer je zadržan u pritvoru, bez ikakvog osnova skoro 30 sati duže od zakonskog roka od 48 sati. Takođe, specijalni tužilac Slobodan Radovanović je narušio pretpostavku nevinosti mog klijenta i izvršio pritisak na Specijalni sud kada je u javnosti, još pre nego što je Gvozdenović i priveden, rekao da je učestvovao u švercu cigareta, a da Gvozdenović nije ni ispitan – rekao je Anđelković.
On objašnjava da se u rešenju o sprovođenju istrage navodi da je Gvozdenović onemogućio carinsku kontrolu dva kamiona Stojičićeve firme i da je na taj način učestvovao u švercu cigareta.
Specijalni tužilac Slobodan Radovanović u ponedeljak je kao organizatore te treće kriminalne grupe označio braću Sinišu Stojičića i pokojnog Radovana Stojičića Badžu, nekadašnjeg načelnika Resora javne bezbednosti MUP Srbije. Kao organizatore druge dve grupe policija i Specijalno tužilaštvo ranije je označilo Marka Miloševića i Mirjanu Marković, i Stanka Subotića Caneta. Pretpostavlja se da je država zbog ovih nelegalnih aktivnosti oštećena za oko 40 miliona evra.