Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče u Ankari da bi priznanje bilo kakve samoproklamovane nezavisnosti Kosova bilo opasan presedan koji bi jednog dana mogao da predstavlja problem i drugim državama.
Jeremić je na 17. sastanku Saveta ministara spoljnih poslova Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) istakao da u regionu postoje brojni potencijalni bezbednosni izazovi.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče u Ankari da bi priznanje bilo kakve samoproklamovane nezavisnosti Kosova bilo opasan presedan koji bi jednog dana mogao da predstavlja problem i drugim državama.
Jeremić je na 17. sastanku Saveta ministara spoljnih poslova Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) istakao da u regionu postoje brojni potencijalni bezbednosni izazovi. Šef srpske diplomatije naveo je da se skoro svaka država u regionu suočava sa zamrznutim konfliktima ili secesionističkim problemima u svom susedstvu koji dovode u pitanje suverenitet zemlje.
– Upravo zbog toga Srbija podržava politiku Turske za obnovu stabilnosti na njenoj južnoj granici – istakao je Jeremić.
On je naveo da se i Srbija suočava s „ništa manje ozbiljnom pretnjom“ koja predstavlja opasnost za suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.
– Priznavanje nezavisnosti Kosova znači davanje legitimiteta nasilnoj podeli Srbije, ali ne samo to: to bi značilo priznavanje legitimiteta za podelu koja bi jednog dana mogla da se dogodi bilo kojoj državi mimo njene volje. To bi predstavljalo fundamentalnu opasnost za stabilnost regiona Crnog mora, ali i međunarodnog poretka u celini – istakao je Jeremić.
Srbija je, rekao je Jeremić, ponudila ogromnu samoupravu albanskoj zajednici na Kosovu, ali su kosovski Albanci odbacili tu ponudu „definišući svoje nacionalne ciljeve na način koji isključuje mogućnost zajedničkog života pod istim krovom“, preteći da će unilateralno proglasiti nezavisnost. On je pozvao na poštovanje Povelje UN i međunarodnog poretka dodajući da Savet bezbednosti UN mora da ostane konačni arbitar u procesu. To znači, kazao je Jeremić, da države moraju da se uzdrže od ohrabrivanja i priznavanja bilo kakvih unilateralnih deklaracija kosovskih Albanaca i ponovio da se Beograd zalaže za kompromisno rešenje koje će omogućiti što brži ulazak regiona u EU.
Tokom boravka u Ankari, ministar Jeremić je imao i odvojene bilateralne susrete s predsednikom Turske Abdulahom Gulom, ministrom inostranih poslova Turske Alijem Babakanom kao i sa šefom grčke diplomatije Dorom Bakojani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari