Francuska izražava nadu da će, kada je reč o evropskim integracijama, Srbija obezbediti kontinuitet i ubrzanje, a glavna odgovornost leži na novoj vladi koja je jasno istakla evropske ambicije – rekao je Žan Fransoa Teral, ambasador Francuske u Srbiji, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u rezidenciji u Beogradu, povodom početka predsedavanja Francuske Evropskoj uniji.

Francuska izražava nadu da će, kada je reč o evropskim integracijama, Srbija obezbediti kontinuitet i ubrzanje, a glavna odgovornost leži na novoj vladi koja je jasno istakla evropske ambicije – rekao je Žan Fransoa Teral, ambasador Francuske u Srbiji, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u rezidenciji u Beogradu, povodom početka predsedavanja Francuske Evropskoj uniji.
Teral je kazao da se Francuska zalaže za pristupanje Srbije EU, budući da bi takav potez bio garant stabilnosti Zapadnog Balkana, uz opasku da je „Srbija zemlja s najvećim potencijalima, snagom i tržištem u regionu“.

SARKOZI: Nema proširenja bez Lisabonskog ugovora

Pariz – Uoči početka predsedavanja Francuske Evropskoj uniji, predsednik Nikola Sarkozi je u ponedeljak na televizijskom javnom servisu FR3 odgovarao u udarnom terminu na pitanja novinara. Najviše je bilo reči o EU i šta građani očekuju od nje. Sarkozi je jasno rekao da je pristalica proširenja Unije. Istakao je da je balkanskim državama mesto u Uniji, da je EU puno investirala u mir i demokratiju na Balkanu, ali da bez rešenja upravljanja Unijom, odnosno ratifikacije Lisabonskog ugovora, nema proširenja. Na pitanje novinara da li to važi i za Hrvatsku, Sarkozi je odgovorio potvrdno. Zanimljivo je da nije spominjao prijem Turske, niti su ga novinari pitali o njenom eventualnom članstvu u Uniji. Govoreći o Lisabonskom ugovoru, Sarkozi je insistirao na tome da treba nastaviti s njegovom ratifikacijom u šest država članica EU koje ga još nisu usvojile, a da je potom odluka na Ircima i njihovoj vladi šta će uraditi odnosno da li će ponoviti referendum kao što su to već učinili 2001. s ratifikacijom Ugovora iz Mastrihta.

Francuski ambasador je odbacio mogućnost da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU do Nove godine, ukoliko nova vlada ne bude sarađivala s Haškim tribunalom na zadovoljavajući način, što u prvom redu podrazumeva izručenje generala Ratka Mladića.

Prioriteti

Žan Fransoa Teral je, kao prioritetna u francuskom predsedavanju Uniji, naveo četiri cilja: odgovor na izazove s kojima se suočava ne samo EU već i svet, a što podrazumeva proširenje energetske bezbednosti i zaštitu životne sredine (smanjenje emisije štetnih gasova za 50 odsto); rešavanje problema vezanih za proces globalizacije, u prvom redu imigracije; osmišljavanje zajedničke poljoprivredne politike; dalji napredak u okviru spoljnih odnosa i politike bezbednosti (neophodnost povećanja kapaciteta delovanja EU u stalnoj vezi s NATO).

– Uslov je uslov i mora se ispuniti, a glavni tužilac Haškog tribunala će oceniti da li je Srbija sarađivala na zadovoljavajući način – objasnio je Teral.
Prema rečima ambasadora Francuske, od vlasti u Beogradu neće biti zatraženo da priznaju nezavisnost Kosova u cilju nastavka proseca evropskih integracija.
– Evropski proces je isti za sve, Srbija nije izuzetak. Stoga, priznavanje nezavisnosti Kosova nije uslov za dobijanje statusa kandidata za pridruživanje EU – napomenuo je Teral.
On je kazao da su preduslovi za takvu odluku Brisela postojanje pravne države, demokratija, tržišna ekonomija i saradnja s međunarodnim pravnim organizacijama. Francuski ambasador je naglasio da će njegova država koja je priznala nezavisnost Kosova nastojati da „zaštiti legitimne, istorijske interese Srbije“ na tom području, a to konkretno podrazumeva zaštitu severnih enklava, ugroženih Srba u pojedinim gradovima, te zaštitu kulturno-istorijskih spomenika.
Francuski ambasador je ocenio da će nova vlada morati da uloži mnogo truda na putu ka EU, naročito kada je reč o zakonodavstvu, te pozvao parlament da što pre ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Kao jedan od konkretnih koraka ka EU, francuski ambasador je naveo obezbeđivanje efikasnije granične kontrole jer „Srbija ne može da bude ulaz za ilegalnu imigraciju“. U tom kontekstu, kako je rekao, posebno je važno uvođenje novih pasoša i savremene baze podataka, kao i unapređenje saradnje s pravosuđem EU.
Konferenciji za novinare u francuskoj rezidenciji pisustvovali su Žozep Ljoveras, šef Delegacije Evropske komisije u Republici Srbiji, Žizel Gogel Robinson, direktorka Odeljenja za komunikacije i informacije Generalne direkcije za proširenje EU, kao i ambasadori Slovenije od koje je Francuska preuzela predsedanje Uniji i Češke (narednog predsedavajućeg EU) – Miroslav Luci i Hana Hubačkova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari