Mladi aktivisti Demokratske stranke prefarbali su juče u Jagodini i Ćupriji preteće grafite protiv lidera te stranke i predsednika Srbije Borisa Tadića. „Prefarbavanje“ je izvedeno kao deo akcije „A, gde si ti?“, kojom DS poziva mlade da izađu na izbore.
Prema rečima potpredsednika DS Dragana Šutanovca „ova stranka očekuje prljavu kampanju Srpske radikalne stranke“.

Mladi aktivisti Demokratske stranke prefarbali su juče u Jagodini i Ćupriji preteće grafite protiv lidera te stranke i predsednika Srbije Borisa Tadića. „Prefarbavanje“ je izvedeno kao deo akcije „A, gde si ti?“, kojom DS poziva mlade da izađu na izbore.
Prema rečima potpredsednika DS Dragana Šutanovca „ova stranka očekuje prljavu kampanju Srpske radikalne stranke“. On je podsetio da su radikali prošle godine predsednika Srbije nazvali ustašom, te da je u testamentu predsednika SRS Vojislava Šešelja navedeno da je Tadić izdajnik srpskog naroda.
– Kada je bio miting podrške Šešelju, pripadnici SRS su ispred Predsedništva Srbije vikali: ‘Ubij, zakolji da Tadić ne postoji’ i to je prepoznatljiv rukopis SRS. Očekujem da građani Srbije na izborima glasaju za one koji imaju bolju viziju Srbije, a ne za one koji blate druge – rekao je Šutanovac.
Na zgradi Gimnazije u Ćupriji nepoznata lica ispisala su 3. januara grafit „Tadića pored Đinđića“, a u istom gradu dan kasnije na zgradi Gradskog muzeja nacrtan je čovek na vešalima, pored kojih su četiri slova „Bors“ (između r i s ostavljeno je mesto za još jedno slovo). Preteća poruka Tadiću pojavila se 6. januara u selu Alakince kod Surdulice: na zidu trafostanice u centru sela na dvometarskom crtežu predstavljen je čovek na vešalima, a ispod je napisano ‘Tadić’.
Prema oceni potpredsednika DS Bojana Pajtića, pisci grafita protiv predsednika Srbije Borisa Tadića „sledbenici su onih koji su ubili Zorana Đinđića“. Pajtić je na konfrenciji za novinare rekao da se radi o „istom mentalnom sklopu i istoj filozofiji koja sledi dominatnu politiku iz devedesetih“. Prema njegovim rečima, DS u tim grafitima „prepoznaje rečnik i parole koje su jednog čoveka koštale života“.
– Radi se o malom delu Srbije koji, na agresivan način, ne samo da želi Srbiju da povede nazad, već sledi politički testament Vojislava Šešelja, a to je da se ne sme ući u Evropsku uniju – rekao je Pajtić na konferenciji za novinare, dodajući da DS te parole ne uzima „zdravo za gotovo“, već ih shvata „veoma ozbiljno i neće ih ignorisati“.
Potpredsednica G17 Plus Ivana Dulić Marković najoštrije je osudila sve pretnje i oblike govora mržnje koji se koriste u ovoj predizbornoj kampanji, protiv bilo kog građanina.
– Nedopustivo je da se već danima u Ćupriji i Surdulici pojavljuju grafiti uvredljivog sadržaja i puni govora mržnje upereni protiv predsednika Srbije Borisa Tadića.
G17 Plus od nadležnih organa očekuje da u najkraćem roku pronađu počinioce i kazne ih kako se takve pojave više ne bi širile. Pozivamo sve građane da uvek kažu stop šovinizmu i radikalizaciji društva, da se zajedno izborimo protiv jezika mržnje, pretnji i uvreda, jer su to naši najveći neprijatelji. Nećemo stati dok Srbija u potpunosti ne postane građansko društvo. Ne smemo dopustiti da radikalna manjina bude glasnija od građanske i evropske Srbije – rekla je Ivana Dulić Marković
S druge strane generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić optužio je Demokratsku stranku da je iza pretećih grafita protiv predsednika Srbije i lidera DS Borisa Tadića i naveo da SRS „nema ništa s tim“.
– Samo smo čekali kada će se drznuti da za grafite koje pišu članovi DS optuže SRS i da kažu kako je to prepoznatljiv rukopis. Jeste, DS, kao i pred svake izbore“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.
Vučić je rekao da SRS osuđuje pisanje pretećih grafita i da bi počinioca „trebalo privesti k poznaniju prava – bilo da je aktivista DS, bilo da je psihopata“ pošto, kako je dodao, „trećeg nema“. On je optužio DS za „prljavu kampanju, laži i izmišljotine“ i dodao da će, kao i u kampanji pred izbore 2003. godine, uslediti optužbe na račun SRS za „tobožnje prebijanje aktivista DS dok su lepili plakate“ te stranke i kako ih je „neko vređao uz tobože nacističke pozdrave“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari