Iako je američka nevladina organizacija Fridom haus u godišnjem izveštaju ocenila da Srbija spada u slobodne zemlje sveta, a međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč(HRW) primetila kako je u toj oblasti učinjen mali pomak, brojne su ocene da Srbija tokom prošle godine nije značajno napredovala u oblastima ostvarenja političkih i građanskih prava i borbe protiv korupcije.

Hjuman rajts voču svom izveštaju navodi kako je proglašenje nezavisnosti Kosova, čiji međunarodni status i dalje nije jasan iako su ga mnoge zemlje priznale, izazvalo bes u javnosti u Srbiji. HRW ocenjuje da je „policija bila aktivnija u zaštiti objekata u vlasništvu pripadnika manjinskih zajednica nego posle napada tokom 2003. i 2004, ali da sada nije preduzela preventivne mere da zaštiti njihove domove i radnje i nije identifikovala počinioce, uprkos tome što je bila prisutna tokom napada“.

Direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo kaže za Danas da Srbija ne stagnira u oblasti ljudskih prava i sloboda, većnazaduje.

– Sada plaćamo i cenu ratova i cenu Koštuničine, ali i Tadićeve vlade, pomirenja sa socijalistima, olako donetog Ustava – napominje KovačevićVučo.

Međutim, u izveštaju Fridom hausa Srbija je na skali od jedan do sedam, na kojoj je jedinica najbolja ocena, dobila trojku za politička i dvojku za ljudska prava, baš kao i prošle godine. U izveštaju se ocenjuje da je i pored problema u vezi s određivanjem statusa Kosova, Srbija ostvarila napredak u borbi protiv korupcije i poboljšala saradnju s Haškim tribunalom.

Kovačević-Vučo kaže da nije prvi put da je izveštaj Fridom hausa najpovoljniji po Srbiju, ali da je razlog u tome „što se on pravi uglavnom na osnovu izveštaja jednog čoveka“.

– Ne ocenjujem izveštaj Fridom Hausa kao ozbiljan, iako je to jedna vrlo značajna organizacija, zbog toga što znam da se prošle godine on bazirao na izveštaju jednog čoveka. Dobili smo i tada i sada visoke ocene, ali mi taj dokument ne možemo posmatrati izolovano od izveštaja Saveta Evrope, Transparentnosti, Hjuman rajts voča ili izveštaja UN – kaže Kovačević-Vučo.

Ona ističe kako su ostali izveštaji, između ostalih i onaj HRW, bazirani na događajima koji se redovno prate i da je u njima zaista dobro vrednovano pitanje korupcije.

– I dalje je korupcija jedan od najvećih problema, još ne postoji savet, dok Državna revizorska insitutcija ne funkcioniše. Problem je i sukob interesa, ali i parlament – nabraja Kovačević-Vučo.

Ovo donekle potvrđuje i godišnji izveštaj Transparensi internešenela prema kojem se Srbija prošle godine našla na 85. mestu od 180 ispitanih zemalja, uz indeks korupcije od 3,4. To je za pet mesta bolji plasman u odnosu na 2007. kada je Srbija delila 90. poziciju sa Surinamom i Gabonom, ali je indeks 3,4 ostao nepromenjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari