Vojvođanskom odboru G17 plus zadat je nov udarac – doskorašnji visoki funkcioner te stranke u pokrajini i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kauri i pet odbornika u gradskom parlamentu u utorak su napustili partiju Mlađana Dinkića, a juče su saopštili da su prešli u Demokratsku stranku. Kaurić je za Danas ocenio da „ima naznaka da i drugi članovi stranke žele da je napuste“.


Da G17 plus ima ozbiljnih problema u Vojvodini bilo je jasno već prošle nedelje, kada je stranku napustio šef poslaničke grupe u pokrajinskoj skupštini Aleksandar Radonjić, a nešto ranije, krajem januara, isto su učinili funkcioneri i odbornici u Bečeju. Radonjić je odlazak obrazložio neslaganjem sa „novom politikom“ G17, odnosno saradnjom s Majom Gojković u Ujedinjenim regionima Srbije. Zadržao je mandat u Skupštini APV, oglušivši se na pozive iz bivše stranke da ga vrati, i sada nastupa kao nezavisni poslanik. Njegove bečejske kolege takođe tvrde da su otišli u DS jer su nezadovoljni politikom stranke, dok je Kaurić je kao razlog naveo koalicioni interes.

„U Zrenjaninu smo deo koalicije s demokratama od 2008, puno toga je obećano građanima i moja je procena da samo kao tim možemo to da ostvarimo“, rekao je Kaurić za Danas.

Portparol zrenjaninskog DS Dragan Stanišić na konferenciji za novinare potvrdio je da su pregovori o Kaurićevom transferu počeli nakon „sporne“ Dinkićeve posete tom gradu 9. februara. Tom prilikom gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov uopšte nije bio pozvan da prisustvuje potpisivanju ugovora o subvencijama za dve fabrike.

Ovim prekomponovanjem broj poslanika u redovima demokrata u zrenjaninskom parlamentu popeo se sa 21 na 26, čime je dobijena sigurna većina u lokalnoj vlasti. Ipak, taj kratkoročni interes nije presudio. Kako se juče nezvanično moglo čuti u redovima političkih stranaka, cilj DS je da od Gorana Kauriću „napravi“ političara koji bi u Zrenjaninu i uopšte Banatu mogao da na sledećim izborima parira Goranu Kneževiću, popularnom funkcioneru Srpske napredne stranke, koji je među naprednjake prešao upravo iz redova demokrata.

Povodom Kaurićevog odlaska, iz G17 plus poručuju da se „sada jasno pokazuju svi oni kojima su moć i funkcija u lokalnoj vlasti važniji od obraza i bilo kakve ideje“. „Takvi nam ne trebaju i mogu da idu gde god žele, jer će bez njih stranka G17 plus suštinski biti mnogo jača“, saopštio je vojvođanski G17, dok u centrali „dinkićevaca“ u Beogradu nisu bili raspoloženi za detaljnije komentare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari