Pored Voždovca, Kostolca, Aranđelovca, Kosovske Mitrovice i Bora, čini se da će Kuršumlija biti sledeća opština u Srbiji u kojoj će se problemi u Skupštini opštine rešavati najpre prinudnom upravom, a zatim vanrednim lokalnim izborima. U tom gradu su Srpska radikalna stranka, Nova Srbija i Demokratska stranka Srbije, na sednici Skupštine opštine u subotu formirali novu skupštinsku većinu i imenovali novo opštinsko rukovodstvo, dok članice bivše vladajuće koalicije tvrde da su te odluke nelegalne.

Odbornici DS, G17 plus i SPS kažu da će od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu tražiti uvođenje privremenih mera. Oni su optužili radikale da su uz pomoć „igre“ sa odborničkim mandatima formirali većinu u lokalnoj skupštini s obzirom na to da su dva odbornika SRS zauzela jedno odborničko mesto.

– Još ne znam da li ima osnova za uvođenje prinudne uprave u opštini Kuršumlija. Potrebno je najpre prikupiti dokumentaciju, saslušati jednu i drugu stranu, pa tek onda preduzimati neophodne mere predviđene zakonom, kaže za Danas Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Prema njegovim rečima situacija u opštinama u Srbiji nije kritična, jer su prošle godine uvedene dve, a ove pet prinudnih uprava, što je manje nego što je bio slučaj ranije.

– Imamo manje raspuštanja lokalnih samouprava nego ikada ranije, ističe Marković i dodaje da bi se problem rešio promenom izbornog zakona, ali naglašava da je i pored svih nedostataka sistem ipak stabilan.

Prema rečima Nenada Milenkovića, potpredsednika Stalne konferencije gradova i opština problemi u lokalnim organima vlasti „potiču od toga što se pravila menjaju u sred mandata“.

– Menja se način na koji odbornici ulaze u skupštine opština. Najpre je stranka bila vlasnik mandata i imala je pravo da zameni odbornike, a sada je to proglašeno neustavnim, tako da problemi iskrsavaju svuda po Srbiji. Najveći problem je u tome što nemamo stabilan sistem. Naročito je veliki problem u onim opštinama gde je na vlasti bila Srpska radikalna stranka, a onda su odbornici prešli u SNS i formirali odborničke grupe. Drugi problem su grupe građana koje su u vladajućim koalicijama. Ove grupe nemaju hijerarhijsku strukturu kao stranke i njihovi odbornici mogu da menjaju strane kako im odgovara, što otvara mogućnost trgovine odborničkim mandatima, objašnjava Milenković za Danas.

 

Nerad nije razlog za raspuštanje skupština

Nenada Milenkovića ističe da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu ne može da uvede prinudne uprave u onim opštinama gde se skupština sastaje, ali ne radi ništa. „Da bi Ministarstvo uvelo prinudnu upravu u nekoj opštini trebalo bi da se skupština te opštine ne sastaje tri meseca, što je zakonski rok. Ukoliko se skupština opštine održava, makar i ne donosila nikakve odluke, ministarstvo nema osnove da uvodi prinudnu upravu. To je razlog zašto se čeka toliko dugo da bi se u pojedinim opštinama stvari popravile“, naglašava Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari