Evropska komisija je u oktobarskom izveštaju o napretku Srbije na putu ka EU jasno izrazila svoje stavove o tome kada će biti preporučeno državama članicama da započnu pregovore o pridruživanju Srbije, i sada je na njima da procene da li će dati zeleno svetlo vašoj državi, u izjavi za Danas poručuje Peter Stano, portparol Štefana Filea, komesara EU za proširenje, povodom tvrdnji ambasadora Italije Amanda Varikjoa da će Srbija verovatno tek na proleće dobiti datum za početak pregovora s Briselom, a ne u decembru, kada se održava samit Evropskog saveta.


Varikjo je kazao da će na dnevnom redu tog skupa biti brojna pitanja, pre svega u vezi sa ekonomijom i novim finansijskim programom EU, dok se „neće puno govoriti o proširenju“. Prema njegovim rečima, „glasanje za uslovni datum nije na dnevnom redu decembarskog samita“, ali Italija se nada da će vrh Unije „odati priznanje Beogradu za one pozitivne korake koji su postignuti u procesu reformi i dijalogu s Prištinom, što će predstavljati dobru osnovu za buduću, konkretniju diskusiju vrha EU, na proleće“.

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, ocenjuje za Danas da „ne treba imati velika očekivanja“ kada je reč o datumu za početak pregovora sa EU jer su „zvaničnici Unije zaokupljeni ekonomskim problemima s kojima se suočava evrozona i trenutno nisu raspoloženi da daju podstrek zemljama kandidatima za članstvo“.

„Tvrdnje italijanskog ambasadora nisu neočekivane. Zapadni Balkan će u nekom formatu svakako biti na dnevnom redu decembarskog samita EU, odnosno biće predstavljeni rezultati izveštaja o napretku država objavljenog prošlog meseca, ali neće se dogoditi ništa spektakularno. Pozitivan pomak odnosi se na činjenicu da je dijalog Beograda i Prištine podignut na politički nivo, ali Unija od Srbije očekuje da ispuni niz konkretnih i složenih uslova, kao što je primena do sada postignutih sporazuma u vezi sa rešenjem kosovskog pitanja, a to se neće dogoditi do narednog meseca“, ukazuje naša sagovornica.

Komentarišući mogućnost da Srbija na proleće 2013. ostvari napredak na evropskom putu, Maja Bobić ističe da su „šanse za to veće, ali da ekonomske i finansijske nedaće, koje utiču na rad institucija EU i na donošenje političkih odluka tog bloka, uključujući dinamiku proširenja, neće nestati“.

Podsetimo, srpski premijer Ivica Dačić je nedavno rekao da se osam država EU zalaže da Srbija u decembru dobije uslovni datum pregovora i naglasio da to pre svega zavisi od napretka u razgovorima s Prištinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari